(Finnmark Dagblad)

Hovedredningssentralen Nord-Norge avsluttet søket klokken 13.25 etter kvinnen som var savnet fra en fiskebåt i Nord-Troms.

Det var den 23 år gamle Ella Birgitta Henriette Mathisen fra Snefjord som er antatt omkommet i den tragiske ulykken tirsdag, sørøst for Vannøya i Troms.

Fulgte drømmen

Hun vokste opp med fiske i blodet, og var aldri i tvil hvilken retning arbeidshverdagen skulle gå. Ella valgte å satse på fiskeryrket, mot alle odds. Få unge vil bli fiskere, og nesten ingen jenter. Ella satset på å bo i på hjemstedet sitt i Snefjord, og jobbe som fisker.

Vinteren 2007 kjøpte hun sin egen sjark, med sin egen kvote. Men jobbet samtidig på «Bjarne Nilsen» hvor hun var del av mannskapet. I et intervju med FD for to år siden sa hun at hun elsket livet som fisker.

– Vinterstid er far min som regel med i sjarken. Men jeg er ikke redd for å fiske alene. Hvorfor skulle jeg være det? Ingen kan tenke seg for et herlig liv det er å være fisker. Du er fri som fuglen, du er din egen herre og ingen dag er lik, sa hun.

Hun var også hovedpersonen i dokumentarfilmen, produsert for NRK, om fiskerjenta som mot alle odds valgte seg et yrke få unge vil jobbe med.

Stor leteaksjon

Det var tirsdag morgen at det ble iverksatt en stor redningsaksjon sør og øst for Vannøya i Troms etter at en kvinnelig fisker ble meldt savnet

Fiskebåten med et mannskap på tre, oppdaget plutselig at det bare var to igjen. Ella Birgitta Henriette Mathisen hadde ingen former for redningsutstyr på seg da hun ble meldt savnet.

Mathisen ble meldt savnet tidlig tirsdag morgen, og en stor redningsaksjon ble iverksatt sør og øst for Vannøya i Troms. Hovedredningssentralen fikk melding fra politiet kvart på åtte tirsdag morgen.

Det ble iverksatt en stor aksjon med tre helikoptre, to redningsskøyter og andre fartøyer i området.

Søket ble avsluttet ut fra en helhetlig vurdering av sannsynligheten for å finne den savnede i live, het det i en pressemelding. Politiet vet ennå ikke noe om omstendighetene rundt ulykken.

Politiet i Tromsø vil søke etter den antatt omkomne med fly i onsdag, hvis været tilsier det.

Fortvilet

Skipper om bord på «Vengsøyværing», Ketil Gabrielsen, forteller til NRK at det var litt over klokka sju i morges at han og en annen i mannskapet oppdaga at den tredje i mannskapet, ei kvinne, var blitt borte.

«Vengsøyværing» befant seg da utenfor Årviksand på Arnøya, på vei til Breivikbotn for å levere fisk.

– Da vi skjønte at det var skjedd ei ulykke, snudde vi båten og satte i gang søk med en gang, sier han til NRK.

Samtidig alarmerte han politiet i Tromsø som varsla Hovedredningssentralen for Nord-Norge.

– Hvordan opplever du det som har skjedd?

– Det er svært vanskelig å sette ord på. Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg ennå hva som har skjedd, sier skipper Ketil Gabrielsen til NRK Nordnytt.