Goliat 002_150x113

Fokus på oljevernberedskap

Nærmere 35 interesserte møtte opp da oljeselskapet ENI i samarbeid med Måsøy kommune 4. juni arrangerte folkemøte om Goliatutbyggingen. Representantene fra ENI gjennomgikk forslag til konsekvensutredningsprogrammet på møtet.

Måsøy kommune er på mange måter spesielt utsatt dersom det blir en oljekatastrofe i forbindelse med utbygging og drift av Goliat. Det er Ingøy og Hjelmsøy som er de mest utsatte stedene.

 

Formannskapet behandlet Goliatsaken 1. juni.  I innstillinga til kommunestyremøte 15. juni sa formannskapet at det kreves at konsekvensutredningen eller en egen utredning må ta for seg oljevernberedskapen i Måsøy kommune, spesielt på stedene:

  • Ingøy
  • Havøysund
  • Fuglefjellene Hjelmsøystauren og Gjesværstappan

Videre sa formannskapet at Måsøy kommune krever at oljen fra Goliatfeltet ilandføres i Finnmark. Dette ble vedtatt mot Senterpartiets ene stemme i formannskapet. Videre sa formannskapet at konsekvensutredningsprogrammet må utrede Havøysund og Latter som mulige ilandføringssteder i Måsøy.

 

På folkemøtet kunne det virke som om ENI ikke så på ilandsføringsalternativene som de beste mulighetene. Det virket som om kostnadene og teknologien kunne sette en stopper for dette.

 

Formannskapet ønsker videre at Måsøy kommune slutter seg til tanken om et solidarisk oljefond for Finnmark. Måsøy kommune forplikter seg til å tilføre midler fra eiendomsskatten knyttet til en eventuell ilandføring i Måsøy kommune, til et solidarisk oljefond.

 

Saken skal endelig behandles i kommunestyret 15. juni.
Goliat 002_600x450
Det er i sandstein at oljen befinner seg. Ann Synnøve Hansen lukter på sandstein tatt opp fra Goliatfeltet. Geolog og leder for reservoar i ENI, Thorbjørn Kvamme, forteller.
Goliat 003_600x450
Delegasjonen fra ENI i diskusjon med ordføreren. Fra venstre Tor Tangvald ( facility manager), Thorbjørn Kvamme (leder reservoar), Ellinor Nesse ( miljø og konsekvensutreder) og Helge Sørås (samfunnskontakt).

Skjema