Hvem skal betale for strøm til Rolvsøya?

I forbindelse med etableringen av Fjordlaks i Tufjord har det vært fokus i Finnmark Dagblad på hvem som skal betale for ytterligere strømtilførsel til øya. Er det etablereren, i dette tilfelle Fjordlaks eller er det Repvåg Kraftlag? Les hva ordføreren mener om saken.

Det ville vært svært enkelt å si at Repvåg Kraftlag skulle dekke disse utgiftene helt og fullt. Men hva hadde så dette betydd?

 

Kostnadene vil kunne beløpe seg til ca 16 millioner kroner (muligens ennå mer) og pengene måtte komme fra et sted. Det stedet heter kundene til Repvåg Kraftlag. Forbrukerne i Måsøy og Nordkapp ville i så fall tatt den regninga, og ingen av de jeg har spurt er villig til det. Hvis totalbeløpet skulle fordeles på abonnentene ville det utgjøre ca 3000 kr i økt nettleie pr år.

 

Selvfølgelig ville noe av dette betales av bedriften, men hvem skulle betale restregninga hvis bedriften ga seg etter noen år? Svaret er vel kundene i Repvåg Kraftlag.

 

Vi er nå inne på et prinsipielt spørsmål som krever at vi skal holde tunga beint i munnen og ikke sleive som redaktøren i FD antyder, at vi ikke ønsker at Fjordlaks skulle etablere seg  i Tufjord, men i Havøysund. Så feil går det an å ta.

 

Vi er svært glad for denne etableringa og ikke minst glad for det løftet dette har gitt Rolvsøy.

Men Fjordlaks har selv valgt etableringssted. Det har de gjort med åpne øyne, i full visshet om at det ikke var tilstrekkelig strømkapasitet eller vannkapasitet på Rolvsøya.

 

Dersom Fjordlaks hadde valgt et annet etableringssted i Måsøy ville ikke problemer med vann- og strømtilførsel vært så omfattende som de er nå. Det er allikevel Fjordlaks sitt valg, og Måsøy kommune har ikke forsøkt å forhindre det eller foreslått andre etableringssteder.

Konsekvensene av valget hviler også på Fjordlaks, mens vi som kommune skal bidra med det vi makter å bidra med innenfor vårt budsjett.

 

Strømtilførsel og kostnadene er regulert av NVEs regelverk og det er innrettet slik at vanlige abonnenter ikke skal bekoste industriutbygging. Det tror jeg de fleste strømkunder er fornøyd med. Vi er ikke mange som skulle delt en slik regning oss i mellom, og jeg oppfatter det som helt urimelig at en innbygger i eks.vis Nordvågen skulle betale høyere nettleie fordi Fjordlaks bygger stort og strømkrevende i Tufjord.

 

Når det gjelder vann er dette en kommunal sak og Måsøy kommune bruker ca 4 millioner kroner for å etablere vanntilførsel i Tufjord. Dette synliggjør tydelig at Måsøy kommune hilser etableringen i Tufjord velkommen og legger forholdene til rette.

Og for ordens skyld så vil denne utgiften dessverre belaste alle innbyggerne i Måsøy over de kommunale avgiftene.

 

Ingen må si at ikke Måsøy kommune legger til rette for bedriftsetablering!

 

 

Ingalill Olsen

Ordfører i Måsøy kommune

Skjema