(Finnmark Dagblad)

Det var Marianne Juul ved teknisk etat i Måsøy kommune som fikk svaret fra Posten.

Anbud

- For å holde vannverkene våre «up-to-date» tar vi vannprøver ukentlig som sendes til analyse. Prøvene tas grytidlig om morgen, slik at de kan sendes med hurtigbåt fra øyene til Havøysund, og videre herfra til Hammerfest med Hurtigruta, foreteller Juul.

I den forbindelse sendte kommunen analysejobben ut på anbud, og et laboratorium i Tromsø fikk tilslaget. Det skulle imidlertid vise seg å bli svært vanskelig. Selv med postens tilbud om «bedriftspakke ekspress - over natten». Prøvene må nemlig analyseres innen 24 timer etter at de er tatt.

- Vi sendte en e-post til posten hvor vi spurte om når vi måtte levere inn vannprøvene på posten i Havøysund slik at de kom fram til Tromsø innen 24 timer. Svaret var at Havøysund var utenfor Postens dekningsområde, og at de derfor ikke kunne garantere levering innen ett døgn, fortsetter hun.

For dumt

Juul vet ikke om hun skal le eller gråte av svaret.

- Det hjelper ikke å gråte, men dette er bare for dumt, sier hun lattermildt.

- Det heter jo Posten Norge, og vi hører da til Norge vi også, sier hun retorisk.

Til alt overmål har laboratoriet i Tromsø fortalt at vannprøver fra Svalbard klarer posten å levere til rett tid.

- Resultatet er at vi ikke kan legge slike ting ut på anbud. Nå må vi i stedet sende prøvene til Hammerfest med Hurtigruta som før, sier hun.

Kun i Hammerfest

Det er likevel ikke bare i Måsøy de kan se langt etter Bedriftspakke Ekspress. Ifølge Posten Norges nettsider er det nemlig kun i Hammerfest og Rypefjord at denne tjenesten tilbys i landets største fylke.

Verken i fylkeshovedstaden Vadsø eller fylkets befolkningsmessige største kommune Alta, tilbys tjenesten.

- Kan ikke gi garanti

Postens tjeneste «Bedriftspakke ekspress - over natten» garanterer at pakken er framme neste morgen klokken ni. Den garantien klarer ikke Posten Norge å holde i hele Finnmark.

- Bortsett fra i Hammerfest og Rypefjord hvor vi klarer en slik garanti, og hvis vi ser bort fra siste uke før jul, greier vi klokken ni om morgen i dette område. Men vi kan vi ikke love mer enn vi kan holde. Derfor er alle kommuner utenfor Hammerfest ikke med i dekningsområdet til denne tjenesten. Alternativet er å få ekspress-pakken på døren før klokken 16, men vi er også avhengig av offentlig transport til og fra mange steder i Finnmark, sier informasjonssjef for Posten i Nord-Norge, Per Jarl Elle til Finnmark Dagblad.

- Det gjelder også byer som Vadsø, Sør-Varanger og Alta?

- Det er i Hammerfest og Rypefjord vi har praktisk marked og mulighet for å kunne gi en slik garanti, understreker Elle som ikke vil love at flere kommuner vil bli inkludert i tjenesten.

- Det er ikke et tilbud vi må gi til alle i hele landet. Bedriftspakkene er et rent konkurranseprodukt, og inngår ikke i enerettsområdet, men våre markedsstrategier endrer seg stadig i takt med trafikkgrunnlaget, sier han.

Per Jarl Elle påpeker at også i Måsøy vil man i praksis kunne ha levering innen 24 timer, da man kan levere post inn i butikk i Havøysund på ettermiddagen den ene dagen, og den vil da være framme før klokken 16 dagen derpå.