Oversiktskart_80x113

Ilandføring av olje i Havøysund?

Forslag til konsekvensutredning for Goliat er sendt ut på høring. Administrasjonen i Måsøy kommune vil blant annet foreslå at Havøysund vurderes som lokaliseringssted for ilandføring av olje. Stedet vurderes som svært egnet med hensyn til nærhet til Goliat og at det ikke er reinbeiteområde. Formannskapet i Måsøy skal behandle saken 1. juni og kommunestyret 15. juni.

Forslag til konsekvensutredning for Goliat er sendt ut på høring. Frist for innspill i saken er i slutten av juni. Formannskapet i Måsøy skal behandle saken 1. juni og kommunestyret 15. juni.

 

Saken utredes nå av administrasjonen. Saken vil være ferdig utredet neste uke, og den vil bli sendt ut senest fredag 25. mai. Saksutredningen vil innholde en gjennomgang av de punktene som forslag til konsekvensutredningen tar opp, samt forslag på nye innspill.

 

Det vil fremmes forslag på hvert fall to områder; oljeverneberedskap lokalisert i Måsøy kommune og vurdering av to alternativer for ilandføring av olje.

 

Måsøy kommune må ha en sikker oljevernberedskap lokalisert i kommunen. Dette begrunnes med at Måsøy mest sannsynlig rammes hardest ved et eventuelt utslipp. Ingøy og Hjemsøya er svært utsatt. Rådmannens innstilling vil mest sannsynlig innholde følgende vedrørende oljeverneberedskap:

 

Ingøy:

På Ingøya må det vært høy beredskap. Dette fanges opp ved:

-oljevernberedskapslager med blant annet lenser

-infrastrukturtiltak, blant annet vurderes nødvendigheten av fergekai

 

Havøysund:

Havøysund skal blant annet dekke oljeverneberedskapen på Hjelmsøya. I Havøysund må det derfor være et oljevernberedskapssenter med blant annet:

-Egen båt i beredskap

-Fiskebåter i beredskap (gjelder hele kommunen)

-Et bygg med lager for oljevernutstyr og med muligheter for øvelser

 

Måsøy kommune har hittil vært noe tilbakeholden med å foreslå ilandføring av olje lokalisert i Måsøy. I Måsøy finnes det gode lokaliteter. I forbindelse med lokalisering av steder hvor oljen kan ilandføres, vil rådmannen innstille på at to steder blir vurdert i Måsøy kommune – Havøysund og Latter.

 

Havøysund:

Det forslås å vurdere området ved Hallvika som lokalitet for ilandføring av olje. Området er nært til Goliat og er også nær til fremtidige oljefelt.  En stor fordel ved dette stedet er også at området ikke er et reinbeiteområde, slik at en eventuell utbygging ikke kommer i direkte konflikt med reindrifta.

 

Området er stort nok. Det er også mulig å anlegge kaier både mot nord, øst og sør. Dybde ved kai vil være tilstrekkelig. Området er i dag delvis regulert. Regulariteten i området må vurderes særskilt. Den dominerende vindretningen er vestlig i området, mens den vanskeligste vindretningen er nordøst.

 

Den største utfordringa ved denne lokaliteten er av miljømessig karakter. Innseilinga til området vil skje mellom Ingøya og Hjelmsøya.  I alle tilfeller vil det være oljetransport  utenfor disse to øyene. En konsekvensvurdering må se på dette forholdet.

 

Latter:

Latter ligger i Revsbotn og vurderes som egnet til ilandføring både med hensyn til regularitet og av miljømessige hensyn. Området er ikke regulert til indutriformål og er et reinbeiteområde.

Oversiktskart_600x849
Oversiktskartet viser hvor det bør være oljevernutstyr og hvilke områder som bør vurderes med hensyn til ilandføring av olje.
Hallvika_600x849
Området i Havøysund som vurderes ved ilandføring av olje. Området er mer en stort nok.
Latter_600x849
Latter er et meget egnet sted for ilandføring.

Skjema