(Finnmark Dagblad)

Helga Pedersen går inn i den prestisjetunge utenriks- og forsvarskomiteen. Det er vanlig at partienes parlamentariske ledere sitter her, derimot er det sjeldent med finnmarkinger i denne komiteen.

Sist gang Finnmark var representert i utenrikskomiteen var i Oddrunn Pettersens siste periode på Stortinget. Økt fokus på nordområdene gjør komiteen enda mer aktuell for finnmarkingene.

Knalldebut for Ingalill

Den kanskje største overraskelsen er Ingalill Olsen, som går rett inn i finanskomiteen. Den regnes som den politisk viktigste, og det er her de store dragkampene mellom sektorene foregår.

Det er en skikkelig tillitserklæring til mangeårig ordfører og fylkesleder i Ap å få plass i finanskomiteen. Finnmark har imidlertid lange tradisjoner for å være representert her. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har flere perioder bak seg i komiteen, og da han forlot Stortinget, rykket varamannen Alf E. Jakobsen opp.

Finnmarks fremste røst

Også Høyres Frank Bakke Jensen og Fremskrittspartiets Jan Henrik Fredriksen er svært godt fornøyde med å havne i henholdsvis næring- og transportkomiteen.

Disse komiteene står øverst på ønskelista hos svært mange stortingsrepresentanter og regnes som gode arenaer for å drive aktiv distriktspolitikk.

– Dette var førstevalget mitt, sier Frank Bakke Jensen, som gjennom næringskomiteen også blir Finnmarks fremste røst i fiskeripolitikken.

Fredriksen fikk førstevalget

Jan Henrik Fredriksen har fått plass i transportkomiteen, og lover å bli enda mer synlig både i forhold til vei, luft- og skipsfart.

– Var transportkomiteen førstevalget ditt?

– For å si det sånn: Det var førstevalget mitt allerede i 2005, så jeg er veldig glad for å ha fått plass nå, sier Frp-representanten til Finnmarken. Han har sittet fire år i helsekomiteen.

Arbeiderpartiets Kåre Simensen har fått plass i familie- og kulturkomiteen.