VF+regionr�d_145x122[3]

Inkludering av arbeidsinnvandrere

Nesten 70 % av arbeidsinnvandrerne til Måsøy kommune ønsker at familien skal flytte til kommunen. Dette kommer fram i en undersøkelse senior rådgiver Bjørg Alvestad fra Bedriftskompetanse, la fram i regiontinget til VFR på tirsdag

Det er regionens Næringsnettverk i samarbeid med Finnmark fylkeskommune som har bestilt undersøkelsen. Bakgrunnen er at mange bedrifter i regionen bemannes med arbeidsinnvandrere. Undersøkelsen som gjelder hele regionen har spesielt undersøkt Måsøy kommune. Kommunen, arbeidsgivere og arbeidstakere er intervjuet. Her viser det seg at mange av arbeidsinnvandrerne har høyere utdanning og at flere kan tenke seg å ta familie med å flytte till kommunen. Hele 68.8 % oppgir at de ønsker at familien skal flytte til Måsøy kommune. Når de blir spurt om årsaken til at familien ikke har flyttet med dem angir 70,8 % at de ikke finner passende bolig, mens 20,8 % sier at partner ikke finner passende jobb.

Alle som besvarte undersøkelsen var menn fra Litauen og Polen. 83 % var gift eller hadde samboer og 88,5 % av disse har barn i alderen 0-12 år. Undersøkelsen avdekket også at ingen snakker norsk og at alle ønsket å lære norsk. Over 70 % ønsket å bli kjent med lokalbefolkningen og 97,2 % sa at de trives godt eller svært godt.
Til stedet på regiontinget var også prosjektleder Stig Neraas fra Herøy kommune i Nordland. De har samme utfordringer som kommunene i Vest-Finnmark, med sterk befolkningsnedgang og stor arbeidsinnvandring slik som våre kommuner. Herøy kommune har etablert et prosjekt for ”Integrering og inkludering av tilflyttere” og allerede satt i gang flere tiltak. Bare de siste to årene har de fått økt innbyggertallet med 100 personer. Dette er mye i en kommune med 1600 innbyggere i 2009. Herøy kommune har vist at ”det går an”!
 
Regionrådet ønsker nå at medlemskommunene tar tak i dette og at kommunene gjennomfører tiltak for å bosette de som ønsker det. Her ligger et stort potensiale for å tilføre våre lokalsamfunn brei kompetanse, økt bosetting og muligheter for vekst. Regionrådet vil følge opp saken og se på mulighetene for å finansiere opp et prosjekt som kan konkretisere tiltak for alle medlemskommunene.

 

Skjema