flytebrygge1_100x82

Julehilsen fra Ingøy

Til tross for lavkonjukturene innenfor fiskeriene og fiskeindustrien, satses det likevel friskt på Ingøy – et av landets minste(vel 20 fastboende) gjenværende fiskevær plassert ytterst mot Nordishavet på 71¤N.

Siste prosjekt er oppsetting av et helt nye fiskehjeller beregnet på å kunne tørke nærmere 300 tonn torsk. Selve utformingen av hjellene som bildet viser er noe utradisjonell.

fiskehjell 1

Ingøyfisk som er en del av Fjordlaks konsernet planlegger oppstart og mottak av fisk på Ingøy i januar neste år – og vil iflg. daglig leder Monica Klausen satse på en kombinasjon av saltfisk, tørrfisk og pakking av ferskfisk. Fiskebruket på Ingøy vil først og fremst betjene de mindre fiskefartøyene – mens de største henvises til anlegget i Tufjord.

fiskebruket 1

I november ble den nye kommunale flytebryggen ferdigstilt ved at det ble montert lys og strøm til de rundt 12 faste plassene(pluss liggekai) som anlegget er beregnet på. Dette vil forbedre kaikapasiteten på Ingøy betydelig og gjøre det både sikrere og enklere for fiskeflåten. Ingøfisk disponerer selv 2 båtplasser ved anlegget.

flytebrygge 1

I tillegg har Telenor montert og satt i drift ny mobilmast på Ingafjellet som skal gi betydelig større dekning både for de fastboende og for fiskeflåten i farvannet rundt Ingøy.

mobilmast  1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I løpet av sommeren ble det satt opp gatelys som dekker om lag 1,5 km vei og øya har nå en sammenhengende lysløype på 2,5 km. Arbeidet ble utført på dugnad. I forhold til innbyggertallet er kanskje Ingøyværingene de ”best opplyste” i Finnmark.

lysløypa 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved øyas 1-10 skole(2 elever) planlegges det montering av klatrevegg innendørs etter at prosjektet nå er fullfinansiert ved kommunale midler, innsamlede midler samt egeninnsats. Arbeidet vil bli utført på dugnad etter at de planlagte arbeider med taket på gymsal og utskifting er ferdige.

Planleggingen av neste års Ingøyfestival med grendeutvalget som arrangør i slutten av juli er godt i gang – og blir mer omfattende enn noensinne. Nevnes kan bl.a.: kirkekonsert, div.dansekurs, tørrfisk-konk.,fotball,boccia,palle-renn, tur til Fruholm og selvsagt den tradisjonelle bryggedansen i tillegg til mange andre aktiviteter en hel uke. I forkant planlegges det flere dugnadsprosjekt – bl.a. oppsetting av grillhytte, venterom og utbedringer av kirke/kirkegård mv.

bryggedans 1

Pga. det lave innbyggertallet – har grendeutvalget startet sitt eget tilflyttingsprosjekt hvor man vil samarbeide med kommunen for å prøve å få familier med barn til å bosette seg på Ingøy. Det vil være aktuelt å samarbeide med et Nederlandsk rekrutteringsfirma som har spesialisert seg på tilflytting av familier til utkantstrøk i Norge.

fiskebåt 1

 

Skjema