(Finnmark Dagblad)

Finnmark er eneste fylke med lavere sykefravær i første kvartal i år. Det viser tall fra Nav Finnmark.

– Det gleder oss, men Finnmark har fortsatt det høyeste sykefraværet i landet. Vi må derfor fra Navs side ytterligere forsterke arbeidet opp mot bedrifter og ansatte, sier assisterende direktør i NAV Finnmark, Ingunn Foslund.

Ned 0,2 prosent

Det legemeldte sykefraværet i Finnmark er redusert fra 8,1 prosent i 1. kvartal 2008 til 7,9 prosent i 1. kvartal 2009.

Det legemeldte sykefraværet for hele landet 1.kvartal 2009 er på 6,4 prosent, mot 6,2 prosent samme periode i 2008. Det legemeldte sykefraværet er fortsatt høyest i Finnmark (7,9 prosent), dernest Troms (7,8 prosent), Østfold og Oppland (begge med 7,4 prosent). Fraværet er lavest i Rogaland (5,1 prosent).

Sykefraværet går ned i Finnmark både for menn og kvinner. Kvinner har generelt et høyere sykefravær enn menn.

Sykefraværet i kommunal og statlig sektor i Finnmark går ned, mens det som på landsbasis, er en økning i privat sektor.

Lavt i Måsøy, høyt i Tana

Innbyggerne i Måsøy har det laveste sykefraværet i fylket med 5,7 prosent, mens innbyggerne i Tana har det høyeste sykefraværet i fylket på 10,0 prosent

Hammerfest har lavest sykefravær blant storkommunene i Finnmark (7,7 prosent). I Hammerfest går sykefraværet imidlertid ikke ned i årets første tre måneder. Alta og Sør-Varanger har reduksjon sammenlignet med første kvartal i fjor. I Vadsø er det en økning på 0,2 prosentpoeng, men Vadsø har lavest fravær blant de større kommunene i fylket (6,2 prosent).

Diagnose

Muskel- og skjelettlidelser er den hyppigste årsaken til sykefravær. Andelen sykemeldte med denne diagnosen i Finnmark utgjør 44,2 prosent.

Psykiske lidelser er også en viktig årsak til sykefravær og utgjorde i første kvartal 17,4 prosent av sykemeldingene i Finnmark.