Logo brannvesen_145x169

Jul og nyttår: Høytid for brann

Måsøy brannvesen informerer

Desember er årets klart verste brannmåned. Faktisk brenner nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året. Dette er skremmende tall, og en påminnelse om at vi alle bør være ekstra oppmerksom på brannfaren i julemåneden.

Hvorfor brenner det?

Det er de typiske brannårsakene som øker i desember: Glemte gryter på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys. Ikke så rart, kanskje. I desember kokes og stekes det jo mer mat enn vanlig. Det tennes også langt flere levende lys enn vanlig. I tillegg slår vi på all mulig slags elektrisk julebelysning. ¾ av alle branner har årsak i feil på/feil bruk av elektrisk utrustning, eller bruk av bar ild. Kosen skal vi selvfølgelig beholde - men les våre sikkerhetstips først.

Pass på å bytte batteri i røykvarslerne og test om de virker som de skal. Vær oppmerksom på bruk av levende lys. La ikke vaskemaskin, tørketrommel og lignende være i drifte etter at husstanden har gått til ro. Lad mobiltelefon, kameraer, MP3-spillere etc. på dagtid. Skru av datamaskiner, spillekonsoller etc. Vær kritisk til bruk av ulike typer dekorasjonsbelysning, juletrelys oa.. Steng av disse før leggetid. Vær særlig oppmerksom på løse lamper på
barnerom. Helst bør lamper på slike rom være fastmontert uten muligheter for tildekking eller velting. Sørg for at peiser og vedovner er brent ut.

FOR Å VÆRE PÅ DEN SIKRE SIDE ANBEFALES DET Å TA EN RUNDE I BOLIGEN, HVER KVELD, FOR Å SJEKKE AT BRANNSIKKERHETEN ER IVARETATT.

Måsøy brannvesen ønsker med dette alle en riktig god jule- og nyttårsfeiring.

OBS! Husk at det kun er tillatt med bruk av bakkefyrverkeri på nyttårsaften. Raketter med styrepinne er forbudt!

Fakta om røykvarslere

Montering av røykvarslere
Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg.
DET ANBEFALES IMIDLERTID Å INSTALLERE FLERE GODKJENTE VARSLERE OG HELST AV FORSKJELLIG FABRIKAT. Det er eieren av boligen som har ansvar for å skaffe og montere røykvarsler, mens brukeren av boligen har ansvar for test, vedlikehold og bytte av batteri. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje. Dersom
boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Røykvarslerne bør være sammenkoblet slik at de varsler samtidig (seriekoblede). Det finnes egne varslere beregnet for dette.

Plassering
Plasseringen av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk. De skal monteres på høyeste punkt i taket og minimum 50 centimeter fra vegg. I hus med flere etasjer bør varslerne monteres i nærheten av trappene. Varslerne bør monteres i rømningsveiene, for eksempel i gangen, og de skal kunne høres fra alle soverom, også når dørene er lukket. Se forøvrig bruksanvisningen til røykvarsleren. DET ANBEFALES I TILLEGG Å INSTALLERE RØYKVARSLERE PÅ ALLE SOVEROM.

Vedlikehold
Røykvarslere bør testes minst en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk. Bytt batteri hvert år. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Da må du skifte batteri så snart som mulig.

Godkjente røykvarslere
Godkjente røykvarslere skal ha et DSB- eller DBE-nummer som begynner på 235, pluss et tre eller firesifret nummer. Hvis røykvarsleren er kjøpt etter 2006, skal den enten være merket som beskrevet over eller den skal være dokumentert å være i henhold til NS-EN 14604. Hvis røykvarsleren er CE-merket er standarden fulgt.

 

Skjema