JJJ 014_150x100

Med fin plakett og hornmusikk, vi hedre han i dag...

Dette sang Die Gavelknaben sammen med seksti frammøtte i forbindelse med avdukinga av en plakett av Johan J. Jakobsen - æresborger av Måsøy og Havøysundveiens far. Det var Måsøy Senterparti som sto bak arrangementet og ordføreren avduket plaketten.
JJJ 014_150x100

Ordfører i Måsøy Ingalill Olsen åpnet sin tale med å ønske Johan J. Jakobsen velkommen tilbake til Måsøy.

 

- For oss er du en kjær gjest som har gitt oss uvurderlig drahjelp i forbindelse med at Havøysundveien ble realisert. Du er Havøysundveiens far, og vi håper at du både er stolt og glad for dette farskapet.

 

Johan J. Jakobsen er æresborger av Måsøy kommune, men det finnes ikke formelle politiske vedtak på denne utnevnelsen. Daværende ordfører Arvid Mathisen tok saken på direkten og utnevnte JJJ til æresborger i forbindelse med veiåpningen.

 

Ordføreren i Måsøy har gått over partigrensene for å få drahjelp i politiske saker. Ingalill kunne fortelle at i forbindelse med et møte hun skulle ha med daværende samferdselsminister Einar Dørum, ba hun Jakobsen være med. Johan J. framholdt at det var vanlig kutyme på Stortinget at det var partifolk som ble med og at de tross alt ikke var i samme parti. Hun husket at hun sa at hun ikke brydde seg om de uskrevne reglene i Stortinget.. Hun skulle ha med seg æresborgeren av Måsøy kommune.

 

Hun avduket plaketten med å si følgende:

 

- Jeg gratulerer deg med den heder det er å prege en plakett i Selvika. Jeg vil på vegne av Måsøy kommune takke deg for din innsats slik at vi fikk et kraftig forbedret samferdselstilbud.

IMG_1674_600x400
Ordfører Ingalill Olsen taler til æresborgeren av Måsøy og Havøysundveiens far.

Elisabeth Guldbrandsen, ordførerkandidat for Senterpartiet, åpnet sin tale med en sang.

 

- Jeg har bodd uten landsveg i hele mitt liv og sett løftene komme å gå.

 

Det var en lokal høyrepolitiker, kunne Elisabeth fortelle, som sang denne for første gang til henne. Det var Evald Valen.  Men da Senterpartiet fikk samferdselsdepartementet og Johan J. Jakobsen i ministerstolen, ble det slutt på å være veifri. Det ble raskt fattet vedtak og bevilget penger til Havøysundveien.

 

-Dette er distriktspolitikk i praksis, sa Elisabeth og fortsatte, dette er Sp-politikk.

 

Det ble en ny æra for kommunen med veiutløsinga. Det ble svært viktig for næringslivet og trivselen. Litt spøkefullt sa hun at blant annet kom havøysundingene seg bort fra den lille øya. Viktigere var det at vegen bandt kommunen tettere sammen. Indre deler av kommunen kom nærmere sentrum og omvendt. Vegen er blant annet blitt en pendlervei og Elisabeth kunne selv fortelle at hun pendler daglig mellom Snefjord og Havøysund - en veistrekning på nærmere 40 kilometer.

 

- Det er et flott landskap langs veien, men til tider svært strabasiøst, fortalte Elisabeth, jeg ser fram til utbedringen av vegen.

 

Hun avsluttet med å gi en gave til Johan J. Det var en gave med smak av Måsøy kommune – honning fra Rolvsøya.

JJJ 007_600x400
Elisabeth Guldbrandsen fortalte at etableringen av veien var distriktspolitikk og Sp-politikk.

Johan J. Jakobsen hadde mye å fortelle om prosessen fram til Havøysundveien ble åpnet. At det endte med at han ble utnevnt til æresborger av Måsøy kommune, attpåtil av en Ap-ordfører, det er spesielt. Johan J. kunne fortelle at han nok er litt beklemt med å prege en plakett av seg selv, for det er mange som skal ha æren for at det ble helårsvei til Havøysund, men han poengterte at det er en utrolig fin opplevelse.

 

Han avsluttet med å si at det er et felles ønske at veien skal bli helårsvei.

 

- Jeg kan vel lite gjøre med den saken, men jeg har mine forbindelser, avsluttet han.

JJJ 011_600x400
Elisabeth Guldbransen, Johan J. Jakobsen, Harald Haagensen og Ingalill Olsen. Senterpartiet selv mener at Harald Haagensen var den som lokalt betydde mest for at Havøysundveien ble en realitet.

Die Gavelknaben som alltid er med der det skjer, hadde lagd en egen sang i forbindelse med avdukinga av plaketten:

 

I Havøysund va saken klar, no ville vi ha vei.

Av ferga va vi ganske lei, den saken den va grei.

Men nedpå tinget sa dæm nei, for veien koste pæng.

Det e nok nån på vestlandet, som mere pængan træng.

 

So kom det en minister ny, og vi blei kjempe glad.

For Johan J. sa: Det e klart, at vei skal dokker ha.

Å veien den blei kjempefin, vi takke han i lag.

Med fin plakett og hornmusikk, vi hedre han i dag.

IMG_1681_600x400
Die Gavelknaben med solist Atle Fredriksen
IMG_1668_600x400
Knut Hesten ledet oss gjennom sermonien.
JJJ 014_600x400
Johan J. Jakobsen med plaketten av seg selv.

Skjema