Ny stortingsmelding om prinsippene i samepolitikken

Vest-Finnmark Regionråd reagerer kraftig på at regjeringen skal fremme en ny stortingsmelding om prinsippene i samepolitikken og har bedt arbeids- og inkluderingsministeren å avvente med en slik stortingsmelding.

VFR har i dag sendt følgende brev til statsråd Bjarne Håkon Hansen:

Vest-Finnmark Regionråd har med undring registrert at regjeringen til høsten skal legge fram en stortingsmelding om prinsippene i samepolitikken. VFR vil peke på at Finnmarkseiendommen nylig er etablert og at det pågår et omstridt arbeid i Finnmark/Sametinget mht retningslinjer for bruk av utmark.VFR mener det nå må være viktigere og riktigere å skap ro omkring de samepolitiske sakene som alt er iverksatt eller skal iverksettes slik at en får erfart virkningene av disse, før man fremmer andre innspill som på ny kan skape uenighet og langvarige diskusjoner internt i Finnmark.

Vi er i dag også gjort kjent med at Miljøverndepartementet og Sametinget i ”hemmelige” konsultasjoner er blitt enige om et nytt forslag til plan- og bygningslov. I forslaget gis Sametinget blant annet innsigelsesrett i arealplaner for kommunene. Dette blir en ny sak som antakelig vil skape splid og sterke diskusjoner i de berørte kommuner og fylker. Også denne saken er med på å forsterke vårt syn om at man må avvente den planlagte stortingsmeldingen.

Vest-Finnmark Regionråd vil derfor be Regjeringen avvente den planlagte stortingsmeldingen.

Skjema