Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 15. september

Valget er over, og folket har talt. Det blir en politisk endring i Måøy kommune.

Jeg vil igjen gratulere Bygdelista med et brakvalg, og selv om Senterpartiet gikk mye tilbake ble de nøkkelen til den samarbeidskonstellasjonen. Når partiene sier at man ønsker endring i den politiske styringen, så blir det spennende å se hvordan det blir. Jeg er selvfølgelig også spent på hvilke politiske saker som blir viktige, og hvordan lokale saker skal prioriteres og løftes opp på regionalt og nasjonalt nivå.

Skuffet?
Ja, jeg er det. Jeg er kanskje mest skuffet over valgdeltakelsen, spesielt når man ser at det skiller så få stemmer mellom de som styrer i dag og de som ønsker endring.
Bygdelista/SP fikk 255 stemmer (8 mandater), mens AP/H fikk 230 (7 mandater). Rødt/SV fikk 21 stemmer, men ingen mandater i kommunestyret.
Det hjelper allikevel ikke å tenke at noen flere stemmer i valgurna kunne gjort endringer i mandatfordelingen. Det norske demokratiet er veldig enkelt; de som stemmer bestemmer.
Jeg anerkjenner valgnederlaget, gratulerer Bygdelista og Senterpartiet, og går smilende videre i livet.

Mandagsmøte
I denne ukens møte snakket vi om flere saker som ligger hos administrasjonen; oppstart av bolystprogram, vedtakslogg, kommunens muligheter i forbindelse med industriutbygging i Kvalsund, utstyrssentral, vedlikehold av lekeplasser, utleieregler for bassenget, vedlikehold av kirkegårder og kirkas økonomi. Her er mange saker å ta tak i, og det er gledelig at det etter hvert fylles opp med folk i forskjellige stillinger som har stått ledige.

Bli med på TV-aksjonen
Årets TV-aksjon nærmer seg, og jeg skal ikke legge skjul på at det er fortvilende vanskelig å få folk til å engasjere seg. Vi mangler både medlemmer i komiteen og som bøssebærere. Kan du tenke deg å bruke noen timer på årets TV-aksjon, «La barn leve i fred»?
Meld deg «til tjeneste» her. 

Snart vinter
Nå er en ny vinter i anmarsj, så jeg tar med en sak fra brøytetjenesten som anmoder huseiere og andre til å rydde der det skal brøytes.
Biler, tilhengere og andre ting som er til hinder for brøyting bes også om at blir fjernet. Dette gjelder også trær som henger over og inntil veier, plasser o.l. som brøytes.
Hvis alle vil bidra, så kan vi nok sammen sørge for godt framkommelige veier denne vinteren også.

Ukens gladsak
Å satse på kultur er viktig i Måsøy kommune. Det var derfor ekstra hyggelig å lese Statistisk sentralbyrås rapport om kommunenes netto driftsutgifter til kultursektoren pr. innbygger i 2022. Her havner vi på 5. plass i Finnmark. I snitt har vi brukt kr. 4681,- pr. innbygger. Det må være et mål om at vi holder oss høyt på denne lista også i tiden fremover.

Før jeg forlater kontoret
Vanligvis så avslutter jeg med en oversikt over «neste uke», men nå blir det et slags tomrom, uten planer, frem til 6. oktober. Vi har møte i Vest-Finnmark Rådet i Honningsvåg til uka, formannskapsmøtet 3. oktober og kommunestyremøtet 6. oktober skal forberedes, og vi har møter i styringsgruppa for Bygdevekstavtalen. Ellers er kalenderen min tom. Jeg velger derfor å la dette bli min siste «Ordførerens hjørne», og så smått begynne å rydde meg ut av kontoret.
Jeg vil på tampen av min ordførerperiode takke alle de fantastiske menneskene jeg har møtt, og alle gode innspill jeg har fått. Jeg vil takke for alle gode ord og klapp på skuldra – det betyr så utrolig mye. Jeg vil takke politikere og administrasjonen for mange konstruktive samtaler og diskusjoner.
Den største og viktigste takken går til min familie og mine gode venner som har stått der, last og brast, i opp- og nedturer.

Helt til slutt, i den 176. utgaven av «Ordførerens hjørne», vil jeg gjenbruke et ordtak og med det sende mine beste lykkeønskninger til Ingrid Majala og Stina Strande som om noen uker skal ta fatt på nye, spennende og viktige oppgaver i kommunen.

 

«Gå ikke alltid dit veien fører deg.

Gå heller der hvor det ikke fins noen vei - og sett spor etter deg»

Ukjent

 

Takk for meg J

Bernth R. Sjursen

Skjema