Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 25. august

Været kan vi ikke gjøre noe med, men ruskevær er vi vante til. Store og små trosset det sure, våte, været og ble med på tidenes folkefest i Havøysund sist lørdag.

Tusen takk til alle kreative og trivelige innbyggere som stilte opp som frivillige og publikum under Arctic Race of Norway. Dere er fantastiske. En fortjent varm takk og klapp på skuldra sendes også til guttene på teknisk som har stått på «natt og dag» for å få på plass alt av installasjoner, utstyr og veisperringer. Dere gjorde arrangementet mulig i den lille kommunen vår.

Før Arctic Race, var jeg på bedriftsbesøk, sammen med NAV, hos Frydenbø Industri Havøy AS. Der fikk vi en omvisning og en god innføring i dagens drift og aktivitet. Takk til Jørn Kristian og Arnt Helge som tok oss imot lørdag morgen.
Så gikk det i ett kjør fra kl. 11.00 til jeg kom meg i seng kl. 02.30. Intervjuer, offisiell åpning av dagen, spilling med korpset, avduking av statue, premieutdeling på Havøygavelen, og en fantastisk kveld i teltet på torget med Anna of the North og Trang fødsel.
Søndagen ble brukt til å puste ut, før ei ny uke lå urørt på kalenderen.

Hvem vant
Britisk Stephen Williams fra Team Israel Premier Tech (som også ble beste lag) vant etappen fra Hammerfest til Havøysund med en snitthastighet på 41,24 km/t. Williams ble også sammenlagtvinner av jubileumsutgaven av Arctic Race of Norway.
Belgiske Vincent Van Hemlen fra Team Flanders-Boloise ble beste klatrer. Tittelen som ga han «påfugl-trøya» ble avgjort allerede på Havøygavelen etter tredje etappe. Etter rittet fikk kommunen ei klatretrøye som var signert av Van Hemlen. Den skal opp som et minne i glass og ramme på rådhuset.

Statsforvalterens kommunemøte
Mandag var det møte med Statsforvalteren, der vi ble oppdatert på systemet for nødvarsling ved ekstremvær, flyktningeankomst til Norge (worst-case scenario), samt fugleinfluensaen som har satt flere kommuner – spesielt Vadsø på prøve.

Valgdebatt
Tirsdag kveld var det duket for iFinnmarks valgdebatt på biblioteket.  Av kommunens fem ordførerkandidater stilte fire av oss til debatt. Vi fikk på forhånd tilsendt tre temaer som skulle debatteres; at Senterpartiet fikk nei til å bruke biblioteket til sitt arrangement, skole på Rolvsøy og vindkraft på Snefjordhalvøya. I tillegg fikk vi noen ja/nei spørsmål.
Etter debatten og terningkastene fikk debatten tittelen «damenes aften». Alf Helge Jensen, som triller terningen etter sendingene, mener det ble en god debatt i Måsøy, og da spesielt i den forstand at velgerne fikk mange svar, både om partienes politikk og hvem de vil samarbeide med.
Artig med et engasjert publikum, som både klappet og buet på debattantene underveis i sendingen.   

Arealplanen
Onsdag hadde den politiske styringsgruppa, administrasjonen og konsulenter en gjennomgang av endringer i arealplanen. Etter at vi fikk flere innspill og innsigelser til den nye arealplanen, har vi gått noen runder med involverte parter for å forsøke å finne gode løsninger. Noe er greit, mens noe må vi fortsatt jobbe med. Det er mange hensyn å ta, men vi har som mål å få vedtatt arealplanen i løpet av første halvår 2024. Aller først skal alle justeringer gjøres, før hele planen skal ut på ny offentlig høring.

Befolkningsutviklingen i 2. kvartal 2023
Måsøy kommune fikk et resultat på -4 innbyggere i 2. kvartal 2023, men på grunn av balansen mellom fødte og døde, inn- og utflytting, ble det en netto utflytting på 1 person. Jeg liker ikke utviklingen i det totale folketallet som nå er 1106 personer, men vi må bare fortsette jobben med å tilrettelegge for næring, boliger og gode tilbud til barn og unge. Vi må også være flinke til å ta imot de nye som kommer til kommunen for å arbeide, slik at disse blir en del av samfunnet og vil bli hos oss. Der har vi alle en viktig jobb å gjøre. Et smil og et hei på gata eller butikken kan være inngangsbilletten til å bli kjent med nye folk.

Ukens gladsak
Tirsdag morgen ankom endelig det tredje av fire skip i Kystruten. Jeg var på kaia da «Havila Polaris» klappet til kai, og overrakte kommunens plakett til skipet. Førstkommende mandag kl. 08.30 ankommer det fjerde skipet «Havila Pollux», og dermed er Kystruten komplett.

Neste uke

  • Mandagsmøte med kommunedirektør og varaordfører
  • Møte med kollegaer i Arbeiderpartiet (Teams)
  • Workshop om Hallvika industriområde
  • Evalueringsmøte med Perla-festivalen
  • Medvirkningsmøte, Kommunedelplan for oppvekst
  • Møte med NAV – orientering om LOSA
  • Møte i styringsgruppa for «Bygdevekstavtalen» (Teams)
  • Tur med ordføreren til dagsturhytta, søndag 3/9 kl. 17.00. Avgang fra Eiterfjordbotn.

 

«For å vite hva folk virkelig mener, skal en legge mer merke til hva de gjør enn hva de sier»

René Descartes

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema