Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2022

Ordførerens hjørne 25. november

Regnskap, budsjett, årsmelding, driftsrammer, fondsmidler, revisjon, tjenestetilbud, befolkningstall, organisasjon og stillingshjemler.

Denne uka har disse ordene blitt mye brukt blant både politikere og i administrasjonen. Det jobbes på høygir mens vi venter på kommunedirektørens forslag til budsjett for 2023, samtidig som vi ser at vi har store utfordringer med at driften er for kostbar i forhold til inntektene.
For ordføreren og mitt parti er barn, unge og kultur vårt viktigste satsingsområde – og vil derfor skåne dette så langt som mulig når man må prioritere knallhardt for neste år.

Vi har over tid satset på god eldreomsorg og helsebygg/omsorgsboliger, og det er en fryd å se det nye lege- og omsorgsbygget reise seg. Nå er det det barnefamilier og de unge som skal prioriteres, for trygg oppvekst og trivsel i Måsøy kommune.

Kommunedirektør
Denne uka har vi startet første intervjurunde, og er også i gang med innhenting av referanser. Etter en lang rekke søkere, over flere omganger, er vi endelig kommet så langt at vi har funnet kandidater som vi tar med videre i prosessen.

PPD Midt-Finnmark
I representantskapsmøtet tirsdag ble budsjett og økonomiplanen vedtatt, navneendring til PPT Midt-Finnmark ble vedtatt, og det ble valgt nye styremedlemmer til selskapet. Fra oss er det Arnstein Larsen og Reneé Andersen som representerer kommunen i styret, mens ordføreren sitter i representantskapet.

Gründer på besøk
Det er alltid hyggelig å få besøk på kontoret, og noen besøk er ekstra hyggelig. Denne uka hadde jeg besøk av en gründer med planer om å starte eget firma, og som er på leting etter mulige lokaler eller arealer for oppføring av nytt bygg. Hva denne personen planlegger får være vår lille hemmelighet, inntil videre. Det at jeg som ordfører kunne slå en prat over en kopp kaffe og vise frem arealplanen, før jeg satte gründeren i kontakt med Måsøy Næring og Havn KF, viser at vi nærmer oss et fungerende system for næringsetablering i kommunen. Arealplanen og «én dør inn» for etablere er viktige momenter for de som ønsker seg til Måsøy kommune, og en nøkkel for vekst og utvikling av Måsøy kommune

Klassequizen
Onsdag morgen gledet jeg meg over å høre våre 10. klassinger; Linnea, Thea og Christoffer i spørrekonkurransen Klassequizen på NRK P1. Virkelig flinke elever, som til slutt landet på 9 av 12 mulige poeng. Gratulerer med super innsats!

Representantskapsmøte IKA Finnmark
Litt senere på dagen deltok jeg på representantskapsmøte i Interkommunalt Arkiv Finnmark. Der har man kjøpt bygget som de har vært leietaker i, og gjennomført et stort utbyggingsprosjekt for å utvide kapasiteten. Det er nå 13000 hyllemeter tilgjengelig i arkivet. En «funfact» er at Mount Everest er 8848 meter. Representantskapet er tilfreds med den jobben som er gjort med arkivet. I møtet gjorde vi også en budsjettregulering av investeringsbudsjettet, vedtok budsjett for 2023 og økonomiplan 2023-2026. Dagen ble avsluttet med offisiell åpning av nybygget, samtidig som man markerte arkivets 25 års jubileum. Jeg hadde dessverre ikke mulighet til delta fysisk i Lakselv, men gratulerer selvsagt IKAF med både eget bygg og jubileum.

Perla-festivalen 2023
På kvelden var jeg innom møtet til komiteen for Perla-festivalen, som har startet planleggingen av den tredje festivalen i rekken. Her snakket man om medvirkning og involvering av lag, foreninger, privatpersoner og næringsliv. Hvilke kunstnere og artister ønsker man hit, hvilke aktiviteter og tilbud var bra og hvilke ønsker man ikke å gjennomføre neste år. En kreativ gjeng, som har startet på en spennende jobb frem mot Perla-festivalen 2023.

Kommunestyremøte
Torsdag var det kommunestyremøte, og for første gang (som jeg vet) var media tilstede og filmet hele møtet. For de som har abonnement på Finnmarksposten, kan hele møtet sees i opptak her.
Saker som ble behandlet:

  • Regnskapsrapport per 31. oktober 2022.
    «Kommunestyret tar regnskapsrapporten pr. 31.10.22 til orientering.»
  • Medlemskap i Digi Troms og Finnmark.
    «Måsøy kommune inngår vertskommuneavtale om samarbeid i Digi Troms og Finnmark.Avtalen inngås med virkning fra 1. januar 2023.Kostnader for deltakelse innarbeides i kommunens budsjett- og økonomiplan.»
  • Rekruttering og stabilisering – sykepleiere.
    «Kommunestyre vedtar etablering for rekruttering og stabilisering av sykepleiere.Tiltak 1. Ny lokal lønnstabell innarbeides i budsjett.
    Tiltak 2.. Utdanningsstillinger etableres ved søkere til utdanningsprogram og finansieres ved enkeltvedtak i kommunestyret.Kommunestyret ber administrasjonen iverksette utredning av ny lønnstabell for alle yrkesgrupper som ikke faller inn under dette vedtak.Tiltakene innarbeides i driftsbudsjettet for 2023 og lønnspolitiske plan.»
  • Kommuneplanens arealdel 2021 – 2033.
    «Forslag til kommuneplanens arealdel sendes ut på høring og legges ut til offentlig ettersyn i samsvar med plan- og bygningslovens § 11-14 slik det foreligger til behandling.»
  • Vedtekter for flytebrygge- og kaianlegg i Måsøy kommune.
    «Måsøy Kommunestyre vedtar vedtekter for kai og flytebryggeanlegg i havnedistriktet, slik de er lagt fram i møtet.»

Ukens gladsak
Onsdag kveld var det et par hyggelige nettmøter med ordførerkollegaer, og torsdag formiddag kom nyheten om at Regjeringen vil gi en ekstra bevilgning på 800 millioner kroner til Havbruksfondet. I tillegg kompenserer Regjeringen kommunene med 7,3 milliarder kroner for utgifter i forbindelse med korona. For oss som kommune betyr det ca. 9 mill. i ekstra inntekter, som vi forventer dukker opp på konto allerede inneværende år.

Neste uke
Mandagsmøte med kommunedirektør og varaordfører
Frokostmøte med KS
Kveldsmøte med Miljøvernministeren
Møte om fremtidens transportsystem: «Nord-Norge foran store endringer?»
Strategisamling Måsøy Næring og Havn KF

 

«Livet er det som skjer mens du planlegger noe annet.»

John Lennon

 

God helg.

Bernth R. Sjursen

Skjema