Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 30. juni

Jeg er så stolt av alle ildsjeler og frivillige i kommunen, som hele den siste uka har stått på for at innbyggere og gjester skulle kose seg med musikk, konkurranser, foredrag, god mat og utstillinger.

Jeg har gjort meg noen tanker om frivillighet etter at lysene slukket for årets «Perla-festival». Jeg er virkelig glad for at vi har innbyggere som bruker av fritiden sin for at vi skal ha det godt. Det gjorde derfor vondt når overskrifta hos Finnmarksposten dagen før festivalen skulle åpne var: «Mangler frivillige til «Havøymila»: - Vi håper på å få folk til å stille opp.»

Hør! Dette er ditt og mitt ansvar.
Vi MÅ løfte frem det positive, og vi MÅ løfte opp de frivillige som stiller opp og står på for å skape aktiviteter og tilbud i den fine kommunen vår. Vi MÅ stille opp for samfunnet!
Personlig mener jeg at det hadde vært kjekt hvis lokalavisene også fulgte festivalene «tett på» - fysisk tilstede. Kanskje til og med utvidet artiklene til også å portrettere folkene bak arrangementene, og snakke om hva det er som driver dem?

En ting er sikkert: Det ligger veldig mye planlegging og koordinering bak, for å kunne gjennomføre en slik festival. Bildene viser noe av det som har skjedd på ei uke. Uten frivillige ville det vært helt umulig. Derfor er jeg glad og stolt over at det finnes mange slike mennesker hos oss. De som setter det meste til side i noen dager, og som stiller opp for at innbyggere og tilreisende skal kunne oppleve kultur og aktiviteter i Måsøy kommune. Det er dette jeg kaller for «puls» i bygdene, og det er de frivillige og næringsaktørene som skaper og holder pulsen i gang.
Kommunen må bidra som fasilitator og tilrettelegger, og bidra med logistikk rundt de praktiske tingene, men innhold og gjennomføring av arrangementer er det de frivillige i lag og foreninger som er best på.
Så er det alltid noen kommentarer som dukker opp – og som vi må leve med; «vi mangler frivillige», «vi savner et tilbud», «hvorfor gjorde dere ikke det slik eller slik», «det burde vært ….»
Kjære dere, det er mulig for alle å bidra. Engasjer deg som frivillig! Si ja, når noen spør deg om å ta en tørn for fellesskapet. Det er utrolig sosialt og gøy å være med på å skape noe.
Jeg kan love deg at når du sitter der sliten etter et vellykket arrangement, så føler du også på en boost av ny energi.
Om noen uker er det Molta-festival i Tufjord, bryggedans på Ingøy, Arctic Race of Norway og Halibut-festival. Meld deg som frivillig eller som bidragsyter. Jeg er overbevist om at du blir tatt godt imot, og at du får en opplevelse som du aldri glemmer.

Tusen takk til alle dere som bruker masse tid på å skape «puls» og opplevelser i kommunen vår. Dere er vår viktigste kulturkapital.

Gründermøter
Jeg har tidligere skrevet om møter med unge mennesker som ønsker å starte opp egne virksomheter. Denne uka hadde jeg besøk av ei ung tilflyttet dame som planlegger/drømmer om å starte egen bedrift. Hvem, hva og hvor får bli en liten hemmelighet, men jeg er veldig glad for at tilflyttere ser et potensiale hos oss, som vi selv kanskje ikke ser.
Mandag var det «hjemkommerdag» og gründermøte på Kroa, og der fikk vi høre historier fra flere unge næringsaktører som hadde trua, som turte å satse, og som nå er stolte bedriftseiere.
Vi behøver mange slike, og Måsøy Næring og Havn KF er vår førstelinje for alle som ønsker informasjon om muligheter for både økonomisk støtte og veiledning. I dag har vi 248 registrerte virksomheter i kommunen, hvorav 114 (46%) er innen fiske, fangst og akvakultur. Vi er en fiskerikommune, men vi har behov for så mye mer. Hva kan du tenke deg å starte opp med – og hva savner du i kommunen?

Heimevernet
Heimevernet har hatt øvelse i Finnmark denne uka, og vi har hatt besøk av sivil/militær kontaktperson som informerte om hans rolle. Dette var et helt uformelt møte, men veldig opplysende om hvordan Heimevernet er organisert, hvordan de samhandler med kommunene, og om hvordan de drar nytte av sivil kunnskap og kompetanse. I Heimevernet er det jo folk som er sjåfører, rørleggere, dataingeniører, kokker, osv. til daglig.

Næringsavdelingen TFFK
Onsdag hadde vi en stor delegasjon fra fylkeskommunens næringsavdeling på besøk. Der fikk vi presentert noen av våre utfordringer og muligheter; som fiskeri, reiseliv, kollektivtilbud og boliger. Det ble en innholdsrik og hyggelig time, der vi også fikk informasjon om økonomiske og andre ordninger hos fylket.

Arealplanen
Å lage en ny arealplan for hele kommunen er en møysommelig oppgave, og et tålmodighetsarbeid. Først skal man forsøke å kartlegge alle behov for arealer, der både næringsaktører og innbyggere har forskjellige ønsker og planer. Deretter skal et utkast lages, der alle ønsker og innspill er kommet med. Så skal dette diskuteres politisk før man vedtar å sende planen ut på høring. Når høringsfristen er gått ut fortsetter jobben. Til vår arealplan fikk vi inn 41 innsigelser; 2 fra Fiskeridirektoratet, 2 fra Kystverket, 16 fra Sametinget og 21 fra Statsforvalteren. Innsigelsene må avklares og ryddes vekk for at vi skal kunne gjøre et endelig vedtak av planen, og med så mange innsigelser har vi nå konkludert med at vi ikke kommer i mål med et politisk vedtak før tidligst juni 2024.
I løpet av de to siste ukene har vi hatt flere møter i styringsgruppa, med Statsforvalteren og med reindriftsaktører for å forsøke å finne mulige løsninger på noen av innsigelsene. Vi ser at vi må gjøre flere endringer både på land og i sjø før vi lager et nytt utkast. Når dette er gjort må det nye utkastet ut på ny høring, noe vi ikke ser kan skje før på senhøsten. Jeg er optimist, og tror vi fortsatt skal kunne utvikle kommunen vår – samtidig som vi, der det er rimelig, forståelig og naturlig, skal gjøre vårt for å ta hensyn til både folk, næringsutvikling, kulturminner, dyreliv og naturmangfold.

Søppel i fjæra
Man kan ha mange meninger om havbruk og forsøpling, men mitt inntrykk er at havbruksaktørene hos oss virkelig tar et ansvar. Jeg har tidligere fått positive tilbakemeldinger om hvordan NRS/Salmar rydder i nærheten av sine anlegg, og denne uka var Cermaq på kontoret for å snakke om hvordan de praktisk kan løse et sommerjobbprosjekt. Bedriften skal ha 5 ungdommer i jobb for å plukke søppel i fjæra i flere uker i sommer, og som kommune bidrar vi mer enn gjerne med logistikkløsninger.

Apropos søppel
«Perla-festivalen» har akkurat landet, og nå skal kommunen forberedes til Molta-festivalen i Tufjord 21. – 23. juli, bryggedans på Ingøy 29. juli, Halibut-festivalen 4. – 6. august, og til sommerens store media-happening; Arctic Race of Norway 19. august.
Jeg oppfordrer alle innbyggere til å «ta en for laget» og rydde søppel og utstyr bort fra kaier og veier, rundt hus og på eiendommer - hele veien fra kommunegrensa til de ytterste øyer og holmer. På Rolvsøya har innbyggerne gjort en kjempeinnsats, der enorme mengder søppel er plukket i fjæra.
La kommunen skinne i sommer, så legger vi standarden for hvordan vi vil ha det i kommunen vår.

Arctic Race of Norway
I går ettermiddag hadde vi et møte i styringsgruppa, der vi kontrollerte og sjekket ut punkt i arbeidslista for det som må på plass før rittet. Vi snakket om tekniske forberedelser, reklamemateriell, overnattingsplasser, arrangementer på dagtid før rytterne ankommer, pynting av traséen, og ikke minst folkefesten.  
PS! Har du en gammel sykkel du ikke bruker, så kan den gjerne lakkeres og parkeres langs veien fra sentrum til Havøygavlen allerede nå. Har du noen kreative tanker om pynting (med sykkeltema), så er tiden kommet for å gjøre noe med det. Jo før, jo bedre.
Spesielle påfunn ønsker vi å få på TV, og da må vi vite om dette. Det skal lages ei mediebok som TV-crewene får som informasjon om faste bygg og naturpunkt, men også hvis det står et menneske på en fjelltopp med «flagg og bunad». Det er satt en grense på 5 km i hver retning fra veitraséen, men er påfunnet kreativt og vilt nok, så er mulighetene for et TV-øyeblikk der – de flyr de jo helikopter.

Ukens gladsak
Jeg har fått e-post fra dekningsdirektøren i Telenor som kunne fortelle at det nå er 5G-sender på plass på Havøygavlen, og det er vel ca. 2 år før planlagt (takket være Arctic Race). På Halsen på Rolvsøy skal det også opp nytt sendeutstyr, men der venter man på strømleveranse. Selve masta er på plass.

Neste uke
Jeg går inn i juli med nesten tom kalender, og det merkes at Norge «stenger ned» for sommer og ferie. Ordføreren har ikke ferien enda, men har mye ledig tid til bedriftsbesøk og møter med både innbyggere og feriefolk.  
Onsdag 5/7 kl. 17.00 er det igjen tid «Lån en ordfører» på biblioteket, og jeg håper DU stikker innom for en kaffekopp. Velkommen til en sommerprat om hva som rører seg i kommunen, og hva du ønsker og tenker.

 

«Husk hva det betyr for deg når noen sier hei, gir deg et smil og et klapp på skuldra.

Det betyr like mye for andre.»

Roger Finjord

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema