Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 8. september

Det nærmer seg enden på denne valgperioden, og du er nå i gang med å lese den 175. utgaven av «ordførerens hjørne» som er skrevet av meg siden valget i 2019.

Informasjon til, og dialog med, innbyggerne har vært viktig for meg som ordfører, og jeg setter stor pris på alle de gode tilbakemeldingene jeg har fått om «ordførerens hjørne». Jeg tenker at velgerne ga meg tillit, og da skulle det vel bare mangle at jeg «rapporterer» tilbake om hva jeg og kommunestyret gjør for innbyggere, næringsliv og besøkende i kommunen.

Den 18. oktober 2019 kom den første utgaven ut, og da hadde jeg med to setninger som har vært de viktigste for meg gjennom hele ordførerperioden.

  • Jeg ønsker å være en lyttende, synlig og inkluderende ordfører, som «alltid» holder døren åpen for en prat.
  • Jeg ønsker at kommunen vår skal bli sett og lagt merke til, på en positiv måte.

Innbyggerne har alltid vært de viktigste «rådgiverne» for meg. Døra mi har vært åpen, alle har vært velkommen til en prat, og jeg har møtt folk på gata, butikken, på arbeidsplasser og kulturarenaer. Noen samtaler har gjort dype inntrykk på meg, og gjør meg enda mer motivert til å gjøre en jobb for folk som kanskje ikke synes i «bybildet», eller roper høyest.
Jeg har løftet frem kommunen på forskjellige møteplasser, jeg har heiet på kultur og frivillighet som skaper liv og røre i bygdene våre, jeg har møtt veldig mange næringsaktører og politikere som har fått informasjon om muligheter (og utfordringer) hos oss, og jeg har fått vært kommunens representant som vertskap for alt fra politikere, offentlige etater, næringsaktører, «sommer-TV» og sykkelritt. Det vil jeg gjerne med stolthet fortsette med.
Det beste med Måsøy kommune er folkene som bor og lever her. Det er dere som skaper aktivitet og hyggelige minner.

Hva har så skjedd i løpet av de siste 4 årene?  Her finner du alle de 175 utgavene av "Ordførerens hjørne", der du får et tilbakeblikk på alt fra politiske saker/uttalelser, via møter med gründere, til pandemi og kulturarrangementer som jeg har tatt del i.

Mandagsmøte
I denne ukens møte deltok både ny og vikarierende kommunedirektør, varaordfører og undertegnede. Her fikk vi snakket om både samhandling, saksforberedelser, ting som er viktig å ta tak i, og hvordan vi skal organisere overgangen til de nye kommunedirektøren.
Det gleder oss at vi i november åpner den fjerde avdelingen i barnehagen i Havøysund. Samtidig så må vi også holde oppe trykket på jobben med skolen på Gunnarnes.
I møtet diskuterte vi mulige løsninger for vannsituasjonen i Tufjord og på Gunnarnes, og administrasjonen skal se på både vanntilgang og rensesystemer. Dette er ikke noe «kvikk fiks», men er viktig å få på plass for både innbyggere og næringsaktører. Vi har også bedt om at det må lages en oversikt/plan for vedlikehold i Polarhallen.
Ordfører har fått mange tilbakemeldinger om manglende vedlikehold på kirkegårder, og spesielt på Måsøya må det tas et skikkelig tak. Dette følger administrasjonen opp.
Kommunen har i en lengre periode manglet personell i en del nøkkelstillinger, men nå ser det ut for at flere av disse stilingene blir besatt utover høsten.

Oppdatering lege- og omsorgssenter
Det er nok mange som lurer på hvordan det går med byggingen av det nye lege- og omsorgssenteret. Denne uken deltok jeg i et oppdateringsmøte med styringsgruppa og administrasjonen, der man kunne informere om forsinkelser som skyldes forskjellige forhold hos hovedentreprenøren og underleverandører, som igjen fører til at forsinkelser har forplantet seg til andre leverandører - som dermed ikke har fått gjennomføre sitt arbeide i henhold til fremdriftsplanen. Bygget skulle etter planen overleveres 18. oktober, men forsinkelser i oppgaver og leveranser gjør at man ikke ser for seg at overleveringen vil skje før over nyttår. Så får vi se hvor langt ut på nyåret vi er kommet før alt er flyttet inn og innredet – og bygget tas i bruk.

Mot grønnere arktiske kystsamfunn
Torsdag deltok jeg som tilhører i styremøte hos Måsøy Næring og Havn KF, der de behandlet en sak om deres rolle og innsats i et nytt prosjekt; «Mot grønnere arktiske kystsamfunn». I prosjektet ønsker man å utrede mulige løsninger for distribuert strømproduksjon for egen anvendelse og som modell for andre. Måsøy Næring og Havn KF går inn som prosjekteier, og vil som en del av finansieringen delta med kr. 100.000,- årlig i tre år.

Ukens gladsak(er)
I statsbudsjettet for 2024 vil regjeringen foreslå en tilskuddsordning for å få til mer praktisk og variert læring på 5.-10.trinn. Tilskuddet skal brukes på investeringer i utstyr og læringsarenaer.
Skolene kan med dette tilskuddet kjøpe inn utstyrspakker og apparater til for eksempel laboratorier, musikkrom, skolekjøkken, fysisk aktivitet, tur- og friluftsutstyr og ulike verksteder. Pengene deles ut til kommunene i et øremerket tilskudd fordelt etter elevtall. For Måsøyskolen utgjør tilskuddet kr. 22.000,-
Regjeringen løfter også frem psykisk helse for barn og unge, og for vår del vil vi til neste år få kr. 60.000,- som kan brukes til lavterskeltilbud innen, for eksempel, fritidsaktiviteter og inkludering.
Som om ikke dette var nok, så vil regjeringen også gi rentekompensasjon for opprusting av spesialrom, eller nybygging av slike. Det kan være alt fra aktivitetsområder ute, til skolekjøkken, basseng, sløyd, osv. Dette vil bli en søknadsordning, fra en stor pott som vil gå over 8 år.

Neste uke
Mandag er det valgdag, og det er nok mye som handler om dette i neste uke.

  • Mandagsmøte med kommunedirektør og varaordfører
  • Møte med kollegaer i Arbeiderpartiet (Teams)
  • Møte i valgstyret
  • Møte med samferdselsavdelingen i Troms og Finnmark Fylkeskommune (Teams)
  • Møte med Kommunal- og distriktsdep. om «Bygdevekstavtalen» (Teams)

 

«Den beste måten å forutsi fremtiden på er å skape den»

Alan Kay

 

God helg og godt valg

Bernth R. Sjursen

Skjema