Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne 9. juni

Straks ny helg etter ei hektisk uke som pangstartet kl. 09.00 søndag morgen med et hyggelig møte med «Samplan-studenter» fra hele landet.

Så bar det avgårde til Selvika for å møte Thor Hushovd og Arctic Race-teamet som var ute på Roadshow for å filme innslag til sendinga 19. august. Takk til alle som bidro med kreative utfordringer som; isbading, sykling opp Gavelen, klatring i vindmølle, dans på Elvesletten og filetskjæring på Tobø-Fisk. Dere er rett og slett gull.
Utpå dagen bar det videre til Oslo for møter med politikere i transport- og kommunikasjonskomiteen og med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Møter i Oslo
I møtene mandag formiddag tok vi opp flere viktige tema for oss, med spesiell vekt på FV889 og Hallvika fiskerihavn.

  • Utfordringer med forsendelse av gods på sjø, på grunn av redusert lastekapasitet på hurtigrutene og manglende godsbåtrute.
  • Ønske om egen programpost for Nasjonale turistveger i NTP, med tanke på veivedlikehold og sikkerhet (som f.eks mobildekning).
  • Sidestille bilførende hurtigbåter med ferger for å finansiere driften over et annet budsjett/tilskuddsordning til fylkene.
  • Hallvika fiskerihavn må inn på neste NTP, sammen med de andre havnene som ble tatt ut etter at fylkene skulle overta fiskerihavnene.
  • «Post 60-midler» (tilskudd til kommunale fiskerihavner).

Overtakelse av HABU AS
Tirsdag morgen hadde vi et møte med Næring og Havn, hvor vi diskuterte praktiske ting rundt overtakelse av selskapet HABU AS. Kommunen kjøper aksjene, og blir dermed eier av selskapets aktiva. Fremover vil vi se på både bruk og utvikling av bygningsmassen, som ligger midt i havna. Dette er et langsiktig prosjekt, som vi vil bruke litt tid og kreativitet på. I dag er det noen leieavtaler i byggene, mens mye av bygningsmassen er brukt som lager. Det aller første som må gjøres er å rydde ut gammelt skrot som ikke er i bruk, og få pyntet byggene med litt maling.

Kommunedirektør
Tirsdagen ble avsluttet med jobbintervju med de to kandidatene som er med på oppløpet for ansettelse. Vi har hatt to intervjurunder på Teams, og denne gangen møtte vi de siste kandidatene i fysiske møter. Nå er vi enige om veien videre, og konsulenten som har bistått oss i prosessen vil skrive en innstilling fra ansettelsesutvalget som kommunestyret skal ta stilling til 15. juni. Det har vært en god og gjennomarbeidet prosess, og jeg tror vi endelig kommer i mål med denne ansettelsen. Allikevel kan jeg selvfølgelig ikke forskuttere hva kommunestyret, som har det siste ordet, kommer til å lande på.      

Politisk debatt
Tirsdag formiddag var det duket for valgkampens første debatt. Pensjonistforeninga hadde fylt opp møterommet på hotellet med folk som ville høre hva vi politikere mente og sto for. Debatten ble ledet av Knut Arnestad, som åpnet opp for både politiske appeller fra panelet og spørsmål fra tilhørerne. Det var godt å komme i gang med valgkampen, og fortelle hvordan vi ønsker å utvikle kommunen videre. Det ble vel ikke de store uenighetene og diskusjonene, men på enkelte saker står vi nok bra langt fra hverandre politisk. Jeg tror allikevel jeg vil konkludere med at alle vil det beste for kommunen, og da er det store spørsmålet hvordan partiene på hver sin måte kan klare å få støtte til gjennomføringen av sine saker. I år er det 5 lister som stiller til valg i kommunen, mens vi under debatten dessverre var kun 3 ordførerkandidater som fikk deltatt. Det kommer nok flere debatter og meningsutvekslinger – og jeg gleder meg til en spennende sommer og høst. Jeg håper vi sammen kan løfte kommunen vår inn i de neste 4 årene, og at alle setter seg inn i hvilken politikk vi fører lokalt – og at DU bruker stemmeretten din. Klarer vi 70 % valgoppslutning i år i Måsøy?

Kommunestyremøtene på nett
Det har lenge vært et ønske fra de folkevalgte og innbyggere å få til kommune-TV i Måsøy, slik at man kan følge kommunestyremøtene på nett. Vi har politisk vedtatt at det skal være digital overføring av møtene, men dette har ikke blitt fulgt opp i praksis. Hovedårsaken til at man ikke har fått på plass kommune-TV er at vi ikke har et fast lokale for kommunestyremøtene, og dermed kan vi ikke montere utstyret permanent. Samtidig har vi også påpekt av det må være mulig å finne noe frem til en mobil løsning. Nå har imidlertid kommunedirektøren funnet en god løsning for dette. Kommunen inngår et samarbeid med iFinnmark.no, som har både utstyr og tekniske løsninger for å sende møtene direkte og åpne for alle, og sendingene kan følges både på Finnmarksposten og iFinnmarks plattform, samt Måsøy kommune sin egen hjemmeside.
I praksis blir det slik at Måsøy kommune kjøper en tjeneste hos iFinnmark. Den tjenesten vil være produksjon og strømming av kommunestyremøtene. Det er viktig å presisere at tjenesten Måsøy kommune kjøper fra iFinnmark, er fra den rent kommersielle markedsavdelingen.
Den journalistiske redaksjonen og markedsavdelingen er helt atskilt fra hverandre. Dette gjør iFinnmark for at det ikke skal være noen tvil om integriteten til journalisten som skriver om Måsøy. Strømmingen av møtene blir derfor utført av medarbeidere som kun gjør det, og som ikke gjør noen øvrige journalistiske oppgaver.

Besøk av ungdomsrådslederen
Linnea Johansen er leder i ungdomsrådet i Måsøy, og hun ikke «redd» for å kontakte ordføreren. Denne uka var hun innom med ei liste med saker som ungdomsrådet ønsker at vi jobber med. Noe er allerede tatt opp politisk (men ikke levert enda), mens noe er ønsker for aktivitet og trivsel i kommunen.
Det er utrolig inspirerende å lytte til ungdommene, og det er ikke så mye som skal til for å gjøre det litt mer attraktivt å bo her for de unge: Litt stell av uteområder, sørge for at vi har tilbud om videregående opplæring, og litt voksenkoordinering av aktiviteter. Jeg tar med meg innspillene videre til administrasjonen, og vil også være med som veileder i noen møter med ungdomsrådet for å få flere saker frem til politikerne. Takk for besøket og alle gode innspill.

Måsøy jobbsenter
I går hadde vi besøk av Marinor, som også driver Måsøy jobbsenter. I møtet diskuterte vi utvikling og nye muligheter. Måsøy jobbsenter er et viktig tilbud i kommunen, både som arbeidsgiver og tjenesteleverandør. Ved å skape nye tjenester/produkter, og ved å samhandle med næringsaktørene kan man både tilby flere tilrettelagte arbeidsplasser og rekruttere arbeidskraft etter litt opplæring. Her er det mange muligheter, hvis vi snakker sammen og løfter ideer.

Ukens gladsak
Jeg er svært fornøyd med at nok et kommunalt fiskerihavnprosjekt i Måsøy kommune blir prioritert for statlige virkemidler fra statsbudsjettets kap. 916 post 60.
Styreleder i Måsøy Næring og Havn KF, Irene Ramberg Eliassen og ordføreren fikk den gode nyheten i et møte med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran sist mandag.
Tilskuddsordningen er et virkemiddel for å realisere fiskerihavnetiltak som kommunene anser som samfunnsøkonomisk viktige, men som er så kapitalkrevende at de vanskelig lar seg gjennomføre uten statlig støtte.
Måsøy kommune fikk i desember 2,5 mill. i såkalte «post-60 midler» til fiskerihavntiltak i Tufjord på Rolvsøy, og nå får kommunen kr. 2 350 000,- til et flytebryggeprosjekt i Havøysund med kostnadsramme på kr. 5 280 000,- Dette viser med alle tydelighet at Måsøy kommune satser på, og legger til rette for utvikling av infrastruktur for fiskere i våre havner.

Neste uke

  • Besøk av nettavisen Frifagbevegelse
  • Felles formannskapsmøte (Måsøy, Hammerfest, Hasvik) i Hammerfest om bygdevekstavtalen.
  • Kommunestyremøte
  • Styringsgruppemøte Arctic Race of Norway
  • Styringsgruppemøte arealplanen

 

«Sei vi det - så gjær vi det!»

Bjørnar Selnes Skjæran

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema