Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2023

Ordførerens hjørne

Sommerferien er over, og for en sommer vi har hatt! Vi snakker om varmerekorder, skogbrannfare, blikkstille hav, «manns minne», osv.

Jeg er veldig glad for at vi valgte Nord-Norge denne sommeren, og jeg har hatt fantastiske dager sammen med kona på hytta, hjemme og på en gammel familiegård i Nordland. Nå er sommerferien over, og hverdagen har satt inn for fullt.

Denne uka har jeg jobbet med politiske saker, hatt møter på kontoret og på Teams, og vi er straks klar for Arctic Race of Norway.

Arctic Race of Norway

Det har vært mye «armer og bein» i løpet av sommeren, for å få på plass programmet og alle tekniske fasiliteter før den store folkefesten i Havøysund.

Nå er det bare for alle, store og små, å stille opp på arrangementene og langs løypa for å heie på sykkelrytterne. Ta gjerne med flagg fra alle nasjonaliteter som vi er i kommunen.

Som ordfører vil jeg stå for den offisielle åpningen av folkefesten, avduke en kreativ og røff skulptur, og overrekke premie til etappevinneren.

Premien fra Måsøy kommune er en sølvbelagt høtt laget av Juhls sølvsmie, votter med sykkelmotiv som Irena Levickienè har strikket, og pannebånd med sykkelmotiv som Stina Strande har sydd.

TV-sendingen vises på storskjermer på tørrfiskloftet og på Havøygavelen. Hvis du ikke kommer deg ut, så går sendinga hele dagen på TV2-Play, og fra kl. 15.00 på TV2.

PS! 19. august er det offisiell flaggdag i Norge, og da passer det ekstra godt å oppfordre alle innbyggerne til å heise flagg i morgen for å ta imot Arctic Race of Norway til Måsøy kommune.

 

Grensejustering

På min siste feriedag fikk jeg en kopi av mail som var sendt til Statsforvalteren, der Rolvsøy Bygdevekstkomite ber om at kommunegrensa vurderes av kommunene for at Rolvsøya skal kunne innlemmes i Hammerfest Kommune. Jeg har stor forståelse for frustrasjonen som har bygd seg opp gjennom tiår, og synes det er trist at det hele kulminerer med et brev til Statsforvalteren – på vår vakt.

Jeg ønsker ikke å uttale meg om innholdet, som var rimelig krast, annet enn at jeg har registrert at henvendelsen er sendt til Statsforvalteren og at vi har fått tilbakemelding derfra. I brevet fra Statsforvalteren står det at de ber om kommunenes syn på søknaden om grensejustering, og at «Kommunenes syn på saken vil tillegges betydelig vekt i vurderingen av om utredning skal igangsettes eller ikke». Frist for tilbakemelding fra Hammerfest og Måsøy kommune er satt til 1. desember 2023.

Forøvrig kan jeg si at vi politisk jobber ufortrødent videre med oppfølging av tiltak som er vedtatt skal gjennomføres på Rolvsøy.

Kollektivtilbud - igjen

Jeg forstår veldig godt at det er mange kritiske røster som stiller spørsmål til busstilbudet som vi har hatt det siste halvåret, og at man kjenner på en frustrasjon for hvordan det kan bli i fremtiden. Vit at jeg jobber mye politisk med dette, og at jeg også er fryktelig frustrert. Jeg har flere ganger tatt opp saken med fylkesråd for samferdsel, uten at jeg er blitt klokere.

Flere ganger har passasjerer blitt stående igjen fordi bussen var full. Når dette går ut over turistbedrifter, sommerbesøk og skoleelever blir jeg forb….. Man kan ikke skylde på at man ikke får tak i sjåfører til stor buss, og ikke ha et tilfredsstillende alternativ for de reisende. Jeg lurer virkelig på hvordan man har forsøkt å få tak i sjåfører for å oppfylle kravene i den gjeldende kontrakten.

Hvis vi skal fortsette å utvikle hele kommunen, så må vi ha på plass infrastruktur og kollektivtilbud. Det er på dette området vi sliter mest med å få gehør, og at fylkeskommunen ikke tar de grepene vi ser behov for. Kombibåtkai på Ingøy, busstilbud, mobildekning, kolonnetider og brøytekontrakter har jeg stadig tatt opp, og venter fortsatt på tilbakemeldinger som jeg kan være fornøyd med.

LOSA

Det blir oppstart av LOSA i Måsøy for skoleåret 2023/2024. Hos oss tilbys følgende linjer:

Vg1 Elektro og datateknologi, Vg1 Helse og oppvekstfag, Vg1 Naturbruk, Vg1 Teknologi- og industrifag og innføringskurs for språklige minoriteter/nyankomne flyktninger. Det betyr at vi har samme tilbudet som forrige år, og i tillegg innføringskurs.

«Kunnskapsdepartementet har godkjent LOSA som forsøksordning ut skoleåret 2023/2024. Ny opplæringslov er vedtatt, og forskrift til ny opplæringslov vil (mest sannsynlig) regulere mulighetene for LOSA i fremtiden, dette er fortsatt noe usikkert», sa Fylkesråd for kunnskap og integrering i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjarne Rhode, til Finnmarksposten denne uka.

24 dager til valget

Det nærmer seg kommunevalg, og mange av kommunens innbyggere er engasjert i politikken. Forhåndsstemmingen er godt i gang, og mange har vært innom rådhuset for å få lagt stemmesedlene i valgurna. Jeg håper på stor valgdeltakelse, der du bruker stemmeretten din – fordi den er viktig for fremtidens Måsøy kommune.

Det gleder meg at mange nye kandidater har dukket opp på de 5 forskjellige listene som er valgbare i Måsøy kommune. De forskjellige partiprogrammene har begynt å dumpe ned i postkassene, og tirsdag 22. august kl. 19.00 er det valgdebatt fra Måsøy kommune på iFinnmark.

Jeg håper på raushet, stor takhøyde for politiske meninger, og en god tone i valgkampen. Gode ord og heiarop hjelper veldig godt for de som nå trår inn i den politiske manesjen for første gang.

For meg har det vært veldig givende å møte og lytte til mennesker i forskjellige livsfaser, på arbeidsplasser, i distriktet, på gata, i forskjellige folkemøter og i møter på rådhuset. Pandemien var en prøvelse, men folk sto sammen - og sammen kom vi igjennom det. Så kan jeg også si at det har vært både utfordrende og fornøyelig å fremme våre politiske saker og behov regionalt og nasjonalt, og å jobbe for å synliggjøre Måsøy kommune som den flotte og viktige fiskeri-, reiseliv-, havbruks-, og kraftkommunen den er.

I rollen som ordfører har jeg fått lede et godt formannskap og kommunestyre som, selv om vi også har vært uenige, har satt oss mål og levert mange gode vedtak. Så er det dessverre også slik at mange ting tar ekstremt lang tid i en liten organisasjon som mangler ansatte, og man må kanskje endre kursen litt underveis. Allikevel står politikken støtt, og man vil fortsatt kjempe for de sakene man brenner for lokalt – for det er det det er – et lokalvalg.

Jeg er selvfølgelig også veldig spent, men også veldig klar for en ny periode som kommunens ordfører - hvis velgerne vil ha meg.

Jeg ønsker alle partier og kandidater lykke til i årets kommune- og fylkestingsvalg.

Neste uke

  • Kommunemøte med Statsforvalteren (Teams)
  • Møte med kollegaer i Arbeiderpartiet (Teams)
  • Valgdebatt iFinnmark
  • Møte med Kommunal- og distriktsdepartementet om «Bygdevekstavtalen» (Teams)
  • Møte i styringsgruppa for «Bygdevekstavtalen» (Teams)

«Livet er som å sykle. Du må bevege deg for å holde balansen».

Albert Einstein

 

God helg

Bernth R. Sjursen

Skjema