Rådmannen kaster kjøttbein til politikerne

Kommunal Rapport har vurdert Måsøy kommunes budsjett for 2007. Bladet vurderer budsjettet totalt sett slik: Lengden er bra. Men en mer reell økonomiplan og mer konkrete mål trengs for å gjøre dette til et godt budsjettdokument folk kan få noe ut av.

Budsjettet får middels karakter totalt hvor området ”Målstyring” får dårligst karakter, mens det gis fine kommentarer til budsjettets lettlesthet og oversiktlighet. Nettsidene til kommunen er svært lette å finne fram på, og budsjettet er også lett å orientere seg i. Det hjelper at dokumentet kun er på 50 sider.

 

Innledningen er kort og ganske lett å forstå. Det er få og gode tabeller. Forklaringene knyttet til de sentrale nøkkeltallene er bra. Kommunens plandokument er dårlig med hensyn til målstyring. Det mest konkrete er at folk kan  skaffe seg aktuell informasjon på kommunens glimrende hjemmesider, skriver bladet.

 

Bladet mener at netto driftsresultat ikke ser bra ut for i år, da det er lite å gå på før de røde tallene melder seg. Rådmannen setter også av en egen pott som politikerne kan få disponere slik de selv vil – uten råd fra administrasjonen. Det er i forbindelse med disse 1,3 millioner kronene (egentlig 1,6 millioner) som ikke er øremerket fra administrasjonens sin side, bladet bruker uttrykket ”Kast et kjøttbein til politikerne”.

 

Rådmannens kommentar:

Som rådmann skal jeg vel egentlig passe meg vel for å kommentere en slik vurdering som Kommunal Rapport gjør, men jeg opplever det som interessant lesing. Vi har tydeligvis en jobb å gjøre med hensyn til å formidle vesentlige forhold i vår organisasjon og kommune i et så viktig plandokument som budsjettet er. Det er ikke bra at vi ikke godt nok klarer  å formidle at økonomistyringen har gitt gode resultater de siste årene. Vi har hatt netto driftsresultat godt over nasjonalt anbefalt nivå de siste ti årene. Budsjettopplegget  i 2007 er det samme som tidligere år.

 

Måsøy kommune har som mål til enhver tid å ha ”en kvantitativ og kvalitativ riktig bemanning”. Bladet mener at dette målet er helt håpløst. Målet burde sikkert ha vært omformulert og konkretisert. Måsøy kommune har i all hovedsak alle fagstillingene besatt. Sett i sammenheng med en del andre kommuner, særskilt kystkommunene i Finnmark, er det spesielt. Ansatte i Måsøy kommune har også det laveste sykefraværet sammenlignet med de andre finnmarkskommunene.

 

Vi gjør altså noen grep som resulterer i at vi får det til, men vi har en jobb å gjøre i forhold til å formidle det på en skikkelig måte i våre plandokument.

Skjema