30. nov. 2020 kl. 09:47

Informasjon om Covid19

Informasjon fra beredskapsledelsen

Les mer...
18. mars kl. 16:02

Informasjon om Covid19

Informasjon fra beredskapsledelsen

Les mer...
A A A
Måsøy kommune Delvis skyet 2
images[5]_145x109

Solen er en stjerne som skinner over Norges vakreste vei

Sist uke kom jeg i skade for å omtale solen som «denne vidunderlige planet». Dette er jo selvsagt ikke riktig, noe jeg er blitt «arrestert» på av en av dere mange som leser «Ordførerens hjørne.»

Stjerne er et himmellegeme som vanligvis består av meget varm gass som stråler ut selvprodusert energi, vanligvis lys. Solen er et typisk eksempel på en vanlig stjerne.

Planeter, derimot, er ikke selvlysende, store, ofte faste himmellegemer som beveger seg i lukkede baner omkring en stjerne.

Vår egen sol, som nå endelig har krøpet over horisonten og som skal gi oss lys og varme i mange herlige måneder fremover, har 8 planeter. Disse er Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Pluto regnes ikke lengre som en planet, men som en dvergplanet.

Dette er opplysninger som jeg har hentet fra Store norske leksikon. Noen astronomiutdannelse utover dette tror jeg ikke jeg kommer til å fordype meg i, men et interessant tema er det jo. Takk til deg som gjorde meg oppmerksom på feilen!

Like før jeg gikk fra kontoret sist tirsdag fikk jeg en hyggelig telefon som fortalte at vegen langs Skjarvelandet var tildelt «Vegdirektørens pris for vakre veger» for 2014. Det var en jublende glad ordfører som tok imot beskjeden. Nyheten eksploderte selvsagt onsdag morgen både via NRK og andre sosiale medier, samtidig som jeg registrerer at for Finnmark Dagblad var dette ingen førstesidenyhet, men finner det «bortgjemt» på side 10 !!!

Jeg var sammen med komiteen som i høst var på befaring i området, og da sa jeg på spøk før de dro: «Ring når vi vinner slik at jeg kan komme å heve pokalen og rope et høyt hurra.» Nå har jeg fått den telefonen.

Dette er stort for oss. Jeg sa under åpningen av Nasjonal Turistvei som fant sted i Selvika i juni 2012, at dette var som å vinne i Lotto. Prisen som forteller at veistrekningen langs Skjarvelandet er Norges vakreste, er minst like stor for oss.  Dette må vi alle bruke i alle sammenhenger for å profilere kommunen vår med positive tegn.  Jeg regner med at det vil bli offisiell markering av dette senere, men det får jeg komme tilbake til når jeg vet noe mer.

Endelig kom uværet som jeg har lengtet etter. Onsdag slo det til for fullt med østlig kuling og stormbyger. Herlig å stå i vinduet å se at det blåser og snør. Slik skal vinteren være. Men samtidig er det jo ikke greit å registrere at det første uværet ga oss stengte veier og dårlig informasjon som igjen førte til at reisende måtte snu eller overnatte på hytter. Jeg tar det selvsagt opp med de rette instanser når vi møtes.

For fremmedflåten av fiskere er Havøysund et naturlig «trekksted». Enten du skal østover eller vestover går trafikken gjennom sundet vårt, og som oftest legger båtene til kai for å bunkre, handle eller få utført andre tjenester. Jeg har fått spørsmål om hvorfor vi ikke har skipselektronikk på stedet. Dette er det til tider stor etterspørsel etter. For egen flåte er det langt å måtte ta turen til Hammerfest for reparasjoner av elektronisk utstyr, enten feilen er stor eller liten. Er det noen der ute som kan tenke seg å starte opp med egen bedrift innenfor denne bransjen? Ta gjerne kontakt, så kan vi kanskje finne en løsning sammen.

Har du vært innom Måsøy museum i det siste? Visst ikke oppfordrer jeg deg til å ta en tur. Her ligger mye lokalhistorie og gamle bilder som kan være av interesse.

Jeg oppfordrer alle de som har muligheten til det, å ta en tur ut i det fri i løpet av helgen. Om det blåser litt gjør vel ikke så mye. Ta på godt med klær.

God helg.

 

Gudleif

Skjema