Åpning av Arctic View - ordførerens tale

Ordfører Ingalill Olsen sin tale under åpningen av Arctic View.
Kjære gjester!

Velkommen til denne store dagen for oss! Vi har fått realisert Arctic View og vi er nå klar for det forhåpentligvis store sommerinnrykket.
Vi står nå inne i et betonghus som skal tåle det finnmarkske klima. Men vi står også inne i en drøm og i en visjon.
Deler av denne drømmen skal jeg ta dere med på, og vi skal til og med være litt drømmetydere.

Hvem som drømte drømmen først, at vi skulle bygge et hus ytterst på Yttergavelen, vites ikke. Vi har flere som gjør krav på å ha båret fram ideen.

Når vi arbeidet fram avtalen med Arctic Wind hadde jeg sjøl runder hvor jeg tenkte at vi kunne bruke pengene på kaier eller kanskje starten på et badeland. Ingen er kvalifisert som ordfører hvis man ikke har et badeland i magen.
Men rådmannen fikk meg på bedre tanker med å framholde noen enkle og klare realiteter, Vet du hva et badeland koster? Synes du ikke at det skal ligge noe konkret igjen som innbyggerne kan si: dette er et resultat av vindmølleparken?
Basseng og kaier ble lagt på is, og det politiske miljøet gikk fullt og helt inn for å realisere Arctic View.

En baby ble født i form av et betongbygg plassert ytterst ute, med utsikt mot Ingøy, Rolvsøy på den ene siden og Hjemsøy på den andre siden.
Denne babyen er noe av resultatet av at den nasjonal turistvegen har lagt en av sine 18 stekninger fra Kokelv  til Havøysund.
Vi hadde problemer med å få godkjent en vindmøllepark på slutten av en nasjonal turistvegstrekning, for kriteriene for vegstrekningene er at "de skal gå gjennom det ypperste av norsk natur". Men vår holdning har alltid vært: Turistene er hjertelig velkommen hvis de vil se et aktivt fiskevær som lever av sine ressurser, det være seg fisk eller vind. Ønsker de å se et reservat må de dra et annet sted.
Inn i denne tenkningen passet Arctic View perfekt. Vi kunne lage noe som alle hadde nytte av; både lokalbefolkningen, turistene og de som hadde bygget vindmølleparken.

Nasjonal turistveg har gitt oss flere impulser enn Arctic View og dette bygget.
• Vi anlegger nå nytt torg og hele Værre er en byggeplass. Det er ikke noe særlig akkurat nå, men det kommer til å bli bra!
• Videre tilrettelegger vi for bobiler med strømuttak og tømmestasjon mellom hotellet og bensinstasjonen. Dette arbeidet skal være ferdig i løpet av sommeren.
Tilslutt skal Havøysund sentrum framstå som noe vi er stolte av å vise fram til besøkende, og ikke minst stolt av å bo i sjøl.

Men tilbake til Arctic View, ingen baby kan skapes alene. Vi har et meget godt samarbeid med Arctic Wind og dets tidligere daglige leder Øystein Jacobsen. På finansieringssiden bidro også Repvåg Kraftlag.
Det er kraftlaget sitt det, et par telefoner så var alt på plass. Det er ikke bare positivt, det er sjeldent positivt!
Det betyr at Måsøy kommune eier bygget vi står i nå, men uten finansiering fra Arctic Wind og Repvåg Kraftlag hadde bygget neppe vært realisert. En stor takk til dere begge!

Asplan Viak har prosjektert bygget og NCC har bygget det. Et bygg som ligger så utsatt til er en utfordring. Her skal naturen temmes. Naturen er temmet, i hvert fall akkurat her vi står nå, og vi kan, når været tillater det, nyte et fantastisk panorama.
Det har vært, og kommer sikkert til å fortsatt bli, en masse diskusjon rundt bygget. Først hvor det var plassert og siden hvordan det ser ut. Utsagnene varierer fra stygt til kjempetøft. Vi får bruke bygget litt, lytte til reaksjonene og vurdere om vi fortsatt skal ha den røffe betongstilen.

Vi tenker ikke at dette bygget skal være noe mini-Nordkapp. Vi vil at det skal være vårt vindu mot den blå åkeren, men at det skal være rom for andre og at alle skal føle seg hjertelig velkommen.
Og vi vil at utsikten skal være gratis!
Dette er faktisk et næringsbygg. Nå har Måsøy kommune nesten tradisjon på å kjøpe næringsbygg, jfr. det å kjøpe et fiskebruk. Næringsbygget Arctic View er faktisk dyrere enn fiskebruket. Vi kan selvfølgelig diskutere om det er rett bruk av offentlige midler, men vi synes det er riktig å være med i samfunnsutviklinga, pushe på og forhåpentligvis starte noen gode sirkler. Jeg er overbevist om at vi har valgt riktig strategi, men bare framtida kan gi oss svaret.
Fram til da må vi være våre egne drømmetydere.

Men intet bygg uten en leder i byggekomiteen som driver det hele fram. Lederen i byggekomiteen er rådmann Leif Vidar Olsen. Når bygget var ferdig og babyen født, fortsatte han arbeidet med å finne folk som kunne drifte huset, med å lage internkontrollsystem, med å få på plass møbler og utstyr, med å skape bygget om fra en betongkloss til et hus med innhold. Jeg vil gjerne rette en stor takk til rådmannen og si at uten hans innsats hadde vi ikke hatt denne åpningen i dag.

Vi er også svært glade for å ha fått Jan Eric og Claudine Bengtsson som drivere av bygget. Det vil dere også være glade for når dere har smakt på maten. Jeg ønsker de lykke til med driften av huset og at det blir som de sier i utelivsbransjen, stinn brakke både titt og ofte.

Jeg vil gjerne takke gjestene for at de har kommet på denne festen vår, for dette er virkelig en festdag.
Jeg håper dere får en fin stund her på Yttergavelen og vi vil gjerne ha dere tilbake som gjester!!

 

Skjema