mare2_150x113

Aker Seafoods satser på levendefangst og oppdrett av torsk

Aker Seafoods har i flere år vært involvert i oppforing av vill torsk gjennom 38 prosent eierskap til selskapet Tobø Fisk AS i Havøysund, og deres 100 prosent eide datterselskap Mare AS. Aker Seafoods øker nå satsningen på ferskfisk, og har inngått betinget avtale om å kjøpe 30 prosent av aksjene i Mare AS direkte. Dette skriver Aker Seafoods i en pressemelding.

- Oppkjøpet er i tråd med vår strategi om å satse på ferskfisk, og å sikre konsernet mer stabil tilgang på råstoff spesielt i tredje og fjerde kvartal når det ofte er permitteringer som følge av lav råstofftilgang, sier konserndirektør i Aker Seafoods ASA, Jan Erik Angelsen.

Investeringen er også den første satsing på torskeoppdrett som Aker Seafoods gjennomfører.

 

Mare og gründerne bak selskapet har drevet oppdrett av levendefanget torsk siden 2002 og har utviklet kompetanse og teknologi som legger grunnlag for en ytterligere økt satsing. Selskapet slaktet i 2007 ca. 400 tonn torsk.

 

Mare AS er også i en positiv dialog med selskapet Skrovnes AS i Båtsfjord om å etablere et samarbeid om kjøp og oppforing av levendefanget torsk. Det er videre aktuelt at Mare overtar Aker Seafoods konsesjoner i Lebesby kommune. Mare vil dermed kunne drive innkjøp av levendefanget torsk både i Vest- og Øst-Finnmark og vil ha tre ulike lokaliteter tilgjengelig for oppdrett.

 

- Satsingen er i tråd med regjeringens ferskfiskstrategi, sier gründerne Tor Bjarne Stabell og Børge Johansen som fortsatt skal ha det operative ansvaret for driften og videreutviklingen av selskapet. - Levendetorsk var Tobø Fisk sin viktigste kilde for torskeråstoff i fjor høst, og vi ønsker gjennom samarbeidet med Aker Seafoods å utvide denne satsingen betydelig de kommende årene.

 

Mare har ambisjoner om å kjøpe opp mot 1 000 tonn torsk til oppforing i løpet av våren 2008. Med tilvekst på linje med tidligere år bør dette kunne gi ca. 1 500 tonn til utslakting i andre halvår. For fiskerne bør dette også være meget lukrativt, og beregninger vi har foretatt viser at de kan oppnå en økning i fangstverdien på mellom 30 og 40 prosent som følge av pris og kvotetillegg.

 

Kjøpet av 30 prosent direkte i Mare gir Aker Seafoods konsernet over 50 prosent direkte og indirekte eierandel i Mare AS. Endelig kjøp av aksjer er med forbehold om inngåelse av endelig avtaleverk og styregodkjennelse av dette.

Skjema