IMG_1499_150x113

Anna Lena studerer ringvirkningene av vindkraft

Anna Lena Mikkelsen studerer geografi i Bergen med fokus på samfunnsutvikling. I disse dager har hun Måsøy kommune under lupen. Hun skal se nærmere på ringvirkningene av vindkraftverket som ble etablert i 2002. Hvorfor Havøysund? Hun er ikke helt ukjent med oss. Hun har bodd her.

-I hvilken grad kan satsning på vindkraft skape regional omstilling i Måsøy kommune, spør hun seg.

 

Hun er ikke helt ukjent med Havøysund fra før, og det er vel blant annet derfor hun har fokus på Måsøy kommune. Hun har bodd her fire-fem år. Hun gikk blant annet i 1. klasse ved Havøysund skole skoleåret 1987-88.

 

I de senere år har fokuset på miljø og global oppvarming økt interessen for alternative energikilder. Norge har flere fordeler for vindproduksjon - en vindfull kyst og store arealer med lite bebyggelse. I den forbindelse har vi sett flere store vindparker er blitt reist i kystsamfunn. Flere av disse regionene er fiskerisamfunn med en usikker fremtid. Sviktende ressursgrunnlag og endringer fra et lokalt til et globalt produksjonssystem har satt mange arbeidsplasser i fare. Et virkemiddel for å stagnere den negative utviklingen er å få til omstilling i disse kystsamfunnene.

 

I forbindelse med hennes forskningsspørsmål skal hun se nærmere på Måsøy kommune i Finnmark som i 2002 ble Norges første kommune med kommersiell produksjon av elektrisitet fra vindkraft. Hun ønsker å se nærmere på hvilken økonomisk stimulans utbyggingen gir kommunen og hvilke andre ringvirkninger vindkraft kan skape i lokalmiljøet.

 

Hun skal se på flere forhold, og hun stiller spørsmål om vindkraft kan være en unik mulighet for lokal næringsvekst i perifere kommuner, og om ”verdens nordligste vindpark” vil gi kommunen ringvirkninger innen turisme. Videre vil hun vurdere nærmere om vindkraftanlegget i Havøysund har møtt lite motstand fra lokale og offentlige aktører i kommunen, og om vindkraft i kommunen har skapt viktige forbindelser til eksterne aktører som vil kunne være viktig i fremtidlige prosjekter.

IMG_1498_650x488
Anna Lena skal intervjue flere her i kommunen. Her er det ordføreren som må svare for seg.

Skjema