Arne Willy Jensen

Arne Willy med 40 år på Coop'en

Arne Willy Jensen begynte 2. desember 1968 på Coop’en i Havøysund. Meninga var å bli der ett år, men det ble 40. De 40 årene er blitt lagt merke til. I Helga fikk han Norges Vels Medalje for lang og tro tjeneste. I dag mandag er det Arne Willys første dag som pensjonist. For 40 år siden begynte han på ferskvareavdelinga på Havøysund Coop.
Arne Willy Jensen

Det er kundene som er i fokus når han forteller om sitt virke på Havøysund Coop gjennom 40 år. Det finnes ikke vanskelige kunder, fordi det er helt avhengig av hvordan en selv er. Han møter kundene helt naturlig, og han hilser alltid på dem.

 

– Uten kunder, ingen butikk, slår han fast.

 

- Sist fredag var det en kunde som ga meg en blomst. Det var så overraskende og så uventet at jeg ble rent rørt. Kunden ville takke for servicen og velvilligheten fra min side, sier Arne Willy..

 

-Egentlig skulle jeg bare jobbe på Coop’en ett år, fordi jeg hadde planer om å gå videre på skole, fortelle Arne Willy.

 

Tidligere hadde han gått på Statens lærebruk i Vardø. Der lærte han alt om behandling av fisk. Det var derfor jeg fikk jobben på Coop’en. Det var Korn Svendsen som var bestyrer da. På den tida var det omtrent 30 ansatte. I dag er det 18 årsverk.

 

Årene på ferskvareavdelinga ble mange. Det ble solgt 70-80 kg fersk fisk hver dag i sesongen. Det var torsk som ble skåret opp etter så mye folk ville ha. I tillegg solgte butikken filet av sei, uer, hyse og torsk. I tillegg hadde Coop’en røktfisk og lutefisk fra Hasvik.

 

- Buknafisk lagde vi selv. Fisken ble tørket på baksida av Coop’en, smiler Arne Willy.

 

For noen år tilbake var det fortsatt mange som etterspurte en ferskfiskdisk, men det er få henvendelser om det nå. På spørsmålet om han tror at en slik disk ville ha vært lønnsomt i dag, svarer han at det tror han. Det er en forutsetning som må være tilstede. Det må være folk som kan dette med fisk, mener han.

 

Arne Willy ble avdelingsleder på dagligvaren i 1974. Han er ikke helt sikker på årstallet.  

 

- Jeg har alltid stilt opp dersom jeg har blitt kontaktet på telefon av en kunde, forteller Arne Willy.

 

Han har vært og levert varer midt på natta til fiskeflåten, det samme både søndags formiddager og sene lørdagskvelder.

 

- I det siste har jeg bedt kundene om å komme og hente meg dersom det bare er småting de skal ha. Det blir litt galt hvis jeg må bruke bilen når det bare er et par skruer som skal selges, sier han.

 

- Det å jobbe i butikk er stressende, men du lærer å leve med det. Ansvar og arbeidsoppgaver må delegeres, forteller han.

 

Arne Willy husker godt turen han vant til USA. Det var i 1990, men han reiste ikke før 1992. Det var uroligheter som gjorde at turen først ble to år senere.  Han vant turen i forbindelse med at Maarud som selger potetgull, skulle ha en konkurranse. Han lagde en sjekt full av potetgull. Han tok bilde av utstillinga, og det sendte han inn til Maarud.

 

- Det var så dårlige TV program den kvelden, så det passet bra, smiler Arne Willy.

 

Etter noen måneder ringte Maarud tilbake og fortalte at han hadde vunnet en tur. 

 

– Slutt å tulle, jeg har ikke tid til det, fordi jeg holder på med varebestilling, husker han at han sa da de ringte og ga beskjed.

 

Turen gikk til New York, Las Vegas, og Los Angeles. Han fikk gå på en rød løper på det hotellet som filmstjernene bruker.

 

- Gruppa som var med på turen ble behandlet som konger, og vi ble kjørt i Limousin til Hotell Hilton, forteller han.

 

Arne Willy forteller gjerne om artige hendelser på butikken.

 

- Det var en artig episode da en ungdom for snart førti år siden, puttet en ½-liter Diplom is innenfor shortsen. Vedkommende ble oppdaget, og inn på kontoret bar det. Vi satt og pratet om saken på kontoret, og etter en ½  time så skulle vi slippe han hjem. Men da måtte han trekke fram isblokka, som nå hadde begynt å tine og kjøle ned noen vitale kroppsdeler, ler Arne Willy..

 

Arne Willy har gått av med AFP som 62 åring. Han ble 62 i januar.

 

- Nå skal jeg kose meg med hjertetrimmen to ganger i uka, forteller han, og jeg blir å bruke hytta mye mer. I tillegg så plages jeg litt med fiskegalskap, så det blir nok flere fjellturer til de beste fiskevannene. I jula skal jeg til Skjervøy til søstera mi. Til sommeren skal vi til syden med både barn og de to barnebarna.

 

I helga var det altså julebord på Skaidi, og der vanket det et par overraskelser. Han fikk overrakt Medaljen for lang og tro tjeneste. I tillegg fikk han et litografitrykk fra Coop NKL. De gratulerte han med 40 på Havøysund Coop.

 

- Arbeidskollegaene har betydd mye for meg, nikker Arne Willy Jensen etter 40 år på Coop’en.

 

- Jeg håper at Coop’en ikke skal komme under Coop Finnmark. Det er viktig at kundene i Havøysund får bestemme over butikken selv, avslutter han på spørsmålet om framtida for Coop Havøysund.

 

Arne Willy Jensen
Det ble 40 år på Coop'en. Arne Willy Jensen med Norges Vels Medalje for lang og tro tjeneste, samt et litografi fra Coop NKL.
Arne Willy Jensen og Jan Thomassen
Arne Willy Jensen og nåværende bestyrer Jan Thomassen
Arne Willy og Mona Jensen
Arne Willy og hans kone Mona.

Skjema