Rasch

Brevet fra Havøsund til Amerika i 1906

Omkring år 1900 kjøpte Henrich Rasch og broren Gjert handelen i Havøysund. I 1906 sendte husfruen M. Rasch et brev til væreierens bror, Jørgen Rasch, som bodde i Amerika. Brevet er stemplet Havøsund 23 X 06. Hva som sto i brevet vet vi ikke, men vi kan gjøre våre tanker ut fra bildene fra den tiden.
Rasch

Rasch bygde et stort anlegg til selve drifta som bestod av våningshus, tranbrenneri, kaihus drifta og dertil det som angikk husholdet. Han hadde mange ansatte som arbeidet på kaia, i huset, og i fjøset.

 

Rascggården blei egentlig flyttet fra Måsøy til Havøysund i første del av 1800-tallet. Det var nettopp her den berømte bysten av den franske prinsen Ludvig Filip stod fra 1838, da den blei overlevert av en fransk ekspedisjon, til tyskerne brente bygningen i 1944.

 

Bare en del av hodet og en skulderklapp er bevart og står utstilt på Måsøy museum.

 

Tekst/foto: Bernt Jacobsen / Måsøy museum. Brevet er fra privat samling.

 

Rasch
Brevet fra M. Rasch til Jørgen Rasch. Stemplet: Havøsund 23 X 06. Havøysund 23. oktober 1906) (Brevet er fra privat samling)
Rasch
Bolighuset til Rasch i Havøysund
Rasch
Broren Jørgen fotografert i Amerika
Rasch
Fra Raschgården. Nelly Johansen, som arbeidet hos væreieren og bildet er fra hennes album som museet har fått, og Rist foran bysten av den franske prinsen Ludvig Filip.
Rasch
Henrik Rasch var også en god amatørkunstner. Tegningen viser Niagarafossen. Trolig har han besøkt broren i USA og under besøket har han antakelig tegnet motivet. Niagarafallene er, ifølge Wikipedia, en gruppe på tre fosser i Niagaraelven som renner mellom Eriesjøen og Ontariosjøen. Ligger på grensen mellom provins Ontario, Canada og New York, USA
Rasch
En del av Raschs anleggsbygninger i Havøysund rundt 1915.
Rasch
Fra Skaret på Måsøy tidlig på 1900-tallet. Væreier Rasch står helt til høyre, med hatt på hodet.

Skjema