Forsiden/Kultur, idrett og fritid/Kirketjeneste
begravelse_100x130

Dødsfall

Å miste et barn, ektefelle, slektning eller nær venn er en vanskelig situasjon. Selv i en slik situasjon er det en del praktiske ting som må utføres.

begravelse  ETTER ET DØDSFALL
• Ved dødsfall i hjemmet må lege kontaktes for å få utstedt dødsattest. Dersom dødsfallet inntreffer i institusjon, vil personalet se til å ordne dette.
• Dersom kremasjon ønskes, må pårørende henvende seg til lensmannskontoret for utstedelse av kremasjonstillatelse.
• Etter et dødsfall hjemme henvender en seg til helsesenteret når det gjelder vask og stell av den døde.
• Før begravelse må prest og kirkeverge kontaktes, og kirkevergen hjelper til med å finne gravplass, samt fylle ut gravferdsmelding. Den som sørger for gravferden må være fylt 18 år, etter følgende rekkefølge: ektefelle, barn, foreldre, barnebarn, besteforeldre, søsken, søskenbarn og foreldrenes søsken. Gravferden er vanligvis innen 8 dager etter dødsfallet.
• For transport av kiste i Havøysund eller området rundt kontakt Åge Flaten på telefon: 926 61 926.
• Blomsterservice as eller nærmeste begravelsesbyrå kan være behjelpelig med annonsering.
• Båra blir stående på Havøysund helsesenter til begravelsesdagen.
• Om en ønsker visning/syning av den døde ta kontakt med helsesentret. Prest kan delta på båreandakt.

BLOMSTER, LYS OG PYNTING I KIRKA
Om pårørende ønsker hjelp til dette, kan Blomsterservice as kontaktes. Fastpris hvor det er inkludert minnemapper og lys.

SALME-/ MUSIKKVALG
Se forslag til salmer lenger bak i dette heftet. En kan velge 3 salmer og/eller musikkinnslag. I tillegg synges en salme på kirkegården. Salmer, spesiell sang- eller andre innslag avtales med prest/organist på forhånd. En kan bruke salmebok, trykke salmehefter selv eller få et begravelsesbyrå eller Blomsterservice as til å trykke salmehefter.

MINNETALE, KUNNGJØRINGER, KRANSEPÅLEGGELSE
En avgjør selv hvem som skal holde minnetalen; en selv, pårørende eller presten. Om en ønsker at presten skal opplyse om minnesamvær etter bisettelsen, gi beskjed før begravelsen. Avtal med presten om hvem som skal legge ned kranser og eventuelt lese opp teksten på sløyfer.

VALG AV GRAVSTED
Før en velger gravplass, bør en undersøke om det er ledig plass ved siden av tidligere gravlagte familiemedlemmer, eller om avdøde har festet plass på kirkegården. Er det behov for nytt gravsted, vil kirkevergen anvise hvilke graver det kan velges mellom. I tillegg er det mulig å feste en eller flere gravplasser ved siden av den gravlagte.

GRAVSETTING AV URNE
Det er de pårørende selv som må ta kontakt med kirkevergens kontor for nedsettelse av urne. Det er nærmeste pårørende, - oftest den som har skrevet under papirene ved kremasjonsbestillingen, som har disposisjonsretten over urnen. Tidspunktet for urnenedsettelse avtales med kirkevergen. Urnen oppbevares av krematoriet eller kirkevergen i den kommunen hvor gravleggingen skal finne sted. Urnen kan settes ned av kirkegårdens ansatte, og de pårørende kan velge om de vil være tilstede eller ikke. Prest kan medvirke om ønskelig.

OM AVDØDE VAR ALENE, HUSK Å:
• Si opp leilighet/bolig
• Overføre evt. lån
• Statens pensjonskasse
• Melde fra til strømleverandør
• Melde fra til kommunen om renovasjon med mer.
• Stoppe post • Si opp telefon, oppføring i telefonkatalogen
• Si opp medlemskap/abonnementer
• Forsikringer
• Bilavgifter og lignende
• Hjelpemiddelsentralen, om avdøde hadde lånte hjelpemidler

FESTE AV GRAVSTED
Når fester dør, går dennes rett over til ektefelle eller nærmeste slekt i opp - eller nedadstigende linje. Oppsigelse eller overdragelse av festet må foregå skriftlig. Kirkevergen sender ut skriftlig melding før festeavtalen utløper. Kommer brevet i retur eller adresse mangler, blir det satt merke på graven. Har ikke festeren meldt seg innen 2 måneder kan graven overdras til andre. Husk å melde fra til kirkevergens kontor om adresse- eller navneendring.

GRAVSTEIN
Det er ingen plikt å sette gravstein på graven. Graven blir fredet hele den fastsatte tid, og du har samme rettigheter enten det er gravstein eller ikke. Gravstein skal ikke settes opp før tidligst 6 mnd etter gravlegging pga. jorden synker og for å unngå at steinen blir stående skjevt. I mellomtiden setter kirkens ansatte opp et kors. De pårørende sørger selv for gravstein eller tilleggsinskripsjon.

UTFORMING OG GODKJENNING
Alle gravsteiner må ha en tilfredstillende form og oppbygging, informasjon fås av kirkevergen eller steinleverandør. Det er laget egne bestemmelser for oppsetting av gravsteiner. Kirkevergen har skjema for godkjenning av gravstein, dette leveres til firma hvor en kjøper gravstein. Gravsteiner som ikke er i samsvar med reglement, kan fjernes av kirkegårdens ansatte uten forutgående varsel. Alt varig utstyr på graven eller gravplassen skal godkjennes av kirkevergen.

UTGIFTER I FORBINDELSE MED BEGRAVELSE
For personer som ved sin død er bosatt utenfor Måsøy Kommune koster kirkens tjenester ved begravelse eller urnenedsettelse kr 12 780,-. For personer som ved sin død bor i Måsøy kommune gjelder ikke dette, og følgende tjenester gratis er:
• Kirke
• Prest
• Organist
• Graving
• Kors med navneplate Alle må betale for:
• Kiste med svøp (Helsesentret kan skaffe dette)
• Stell og nedleggelse i kiste
• Transport av kiste
• Blomster
• Pynting av kirke
• Annonsering

Fredningstiden for en gravplass i Finnmark er 40 år, med rett til fornyelse. Blir det satt ned kiste i gravstedet i løpet av fredningstiden må festet fornyes slik at fredningstiden på 40 år opprettholdes. Når kistegrav tas i bruk er det anledning til feste grav/ graver ved siden av. Festetiden er 20 år mot at en betaler festeavgift. Ved bruk av urnegrav kan det ikke festes grav ved siden av.

GRAVSTED
Avdøde personer som ved dødsfallet bor i kommunen har rett til fri grav på kirkegård i kommunen. Det samme gjelder dødfødte barn der moren bor i kommunen. Dersom det ønskes at avdøde skal begraves i annen kommune enn hvor man bor, dekker pårørende utgifter i forbindelse med begravelsen, samt festeavgift for gravsted.

GRAVFERDSTØNAD
Det søkes om gravferdstønad for å dekke faktiske, nødvendige utgifter til gravferden. Søknaden sendes Trygdekontoret i avdødes kommune. Det kom nye regler for gravferdsstønad 01.01.2003 hvor hele stønaden er behovprøvd, dvs inntekt/formue for avdøde legges til grunn. En rekke fagforeninger utbetaler gravferdsbidrag for sine medlemmer og i noen tilfeller også for medlemmenes ektefelle. For utbetaling må en forevise medlemsbok, dødsattest og skifteattest.

Nyttige tips: Når en av dine nærmeste dør, kan det være problemer med å få ut verdigjenstander og penger som avdøde hadde med seg på sykehuset/institusjonen. Det samme gjelder bankkontoer mm. Ta kontakt med lensmannskontoret. Ta kontakt med sorenskriveren i det distrikt den avdøde tilhørte for å få en skifteattest.

Forslag til salmer ved gravferd: (Norsk salmebok)
Alltid freidig 416
Bedre kan jeg ikke fare 836
Blott en dag 490
Bred dina vida vinger 816
Deilig er jorden 56
Deg være ære 187
Din fred skal aldri vike 864
Dype stille 552
Eg er ein gjest i verda 857
Eg lyftar augo mine 317
Eg veit i himmelrik ei borg 843
Fred til bot for bittert savn 607
Han tek ikkje glansen av livet 346
Herre Gud, ditt dyre navn og ære 268
Hos Gud er evig glede 444
I dine hender, Fader blid 596
I himmelen, i himmelen 844
Ikke en spurv til jorden 454
Ingen er så trygg i fare 487
Jeg er en seiler på livets hav 862
Jeg løfter opp til Gud min sang 14
Jeg er i herrens hender 497
Jesus, styr du mine tanker 601
Jesus lever, graven brast 179
Kjærlighet fra Gud 669
Kjærlighet er lysets kilde 223
Kyrkja ho er eit gamalt hus 690
Navnet Jesus blekner aldri 86
Leid milde ljos 414
Med Jesus vil eg fara 418
Milde Jesus 354
Nærmere deg min Gud 468
Nå er livet gjemt hos Gud 866
O bli hos meg 814
Se nu stiger solen 781
Som den gylne sol frembryter 172
Så ta da mine hender 608
Til himlene rekker din miskunnhet, Gud 307
Vær meg nær, O Gud 389
Vår Gud han er så fast en borg 295
Å salige dag som i håpet vi venter 860
Å kor djup er Herrens nåde 336

Viktige telefoner:
Kirkeverge: 
Prest: 97 03 73 43
Kirkegårdsbetjent, H-sund: 90 75 06 88
Kirkegårdsbetjent, Måsøy: 78 42 51 30
Kirkegårdsbetjent, Slotten:
Lensmannen i Måsøy: 78 42 49 60
Måsøy trygdekontor: 78 42 31 06
Åge Flaten, båretransport: 92 66 19 26
Havøysund helsesenter: 78 42 41 15
Legekontoret: 78 42 41 00
Blomsterservice A/S 78 42 34 40
Finnmark Dagblad: 78 42 86 00
Altaposten: 78 45 67 05
Avisa Nordlys: 77 62 36 00
Sorenskriveren i Hammerfest: 78 42 29 00
Hammerfest begravelsesbyrå: 78 42 98 00

Skjema