lense1_150x113

En utrolig effektiv oljelense er produsert i Måsøy

En ny type oljelense er konstruert og produsert i Havøysund av Torstein Johnsen. Lensa er en nyskapning. Den kan håndteres av lokale fiskere som kjenner områdene og kan driftes av båter ned til 35 fot med to mann ombord. Den er utrolig rask å sette ut og er effektiv i bruk.

Lensa er konstruert som en grunn snurrevadnot med samlesekk for olje. Dybden på denne protoutgaven er utstrekt 5 meter, men i drift er den 2,5 meter dyp. Samlesekken kan tas av og slepes bort. Lensa er konstruert slik at den i motstrøm og i høye bølger, vil løfte seg over bølgene, slik at all oljen samles opp. Det vil ikke være riktig av oss å opplyse om alle detaljene om lensa her, da lensa er interessant for videre produksjon.

Lensa er konstruert av Torstein Johnsen. Han har også produsert denne første testutgaven på Notbøteriet AS i Havøysund som han er medeier i.

Torsdag 9. november var lensa ferdig. Det var leid inn to sjarker på 35 fot hver for å være med på testinga. Båtene var bemannet med to mann hver. På grunn av sterk vind ble testen først gjennomført onsdag 23. november. Det var dårlig vær - stiv sørlig kuling. Utsettinga gikk helt fint til tross for været. Selve utsettinga av den 160 meter lange lensa tok bare seks minutter. Lensa sto fint i sjøen, selv med vindkast av storm styrke. Ved å flytte blåsene nærmere hverandre, samt å øke blyvekten, vil lensa være stabil nok til å virke i ekstremt vær. Ved ekstreme værforhold vil det være båtene som er begrensingen. Innhalinga tok bare femten minutter.

Denne typen oljelense kan opereres av båter ned til 35 fot med vanlig seinotutrustning. Det er denne båttypen som er stammen i fiskeflåten i Finnmark. Disse båtene er bemannet med lokalkjente folk og lensa er utrolig hurtig å få i sjøen og kan brukes helt nært land, mellom holmer og skjær og i trange sund eller fjorder. Lensa kan også dimensjoneres for store enheter som supplybåter og kan også lages for havneformål.

lense1_550x413
Lensa ble utprøvd på Eiterfjorden i god kuling. Vi ser av bildene at lensa løfter seg over bølgene og det er vanligvis et problem med ordinære lenser.
lense2_550x413

Skjema