Evy Stabell

Evy åpner operaen

Lørdag 12. april er offisiell åpningsdag av Den Nye Operaen i Bjørvika og ett av innslagene i åpningsseremonien er Slavekoret fra operaen Nebukadnesar av Guiseppe Verdi. Og én av slavene i dette koret er vår egen kulturskolerektor Evy Stabell. Så følg med på NRK 1 sin direktesending på lørdag kl. 21.17 får vi koret på skjermen.

Høsten 2006 kom det en invitasjon til rådhuset om å sende én kordeltaker fra hver kommune til åpningen av operaen. Evy ble spurt , og hun syntes det var veldig spennende og svarte omgående ja.

 

Høsten 2007 ble konseptet konkretisert – valg av musikkstykke gjort samt registrering av de som møter fra kommunene. 7 kommuner i Finnmark er representerte i slavekoret som i hovedsak består av kommunerepresentanter og representanter fra leverandørene, 450 i alt.

 

Helga sist i februar reiste Evy til Trondheim for å øve under dirigenten Jan Helge Trøen. Han er i dag turné-ansvarlig i Operaen.

 

- Det var kjempeinspirerende, forteller Evy,  men når alle er samlet på hovedscenen lørdag, er det orkesterdirigenten som svinger taktstokken.

 

- Under framføringen stiller jeg i bunad. Vi har fått beskjed om at vi skal sikkerhetsklareres før vi slipper inn på scenen, så det blir litt styr med bunadssølv og ikke minst kniver som flere av mennene har til sine bunader. Det er mange prominente personer i salen på denne åpningskvelden, så kontrollen er streng, sier Evy.

 

- Jeg føler meg privilegert, sier Evy videre – tenk å få være med på åpningen av en slik kulturell institusjon og åpne dørene til det mest prestisjetunge norske byggeprosjektet siden byggingen av Nidaros-domen i Trondheim.

 

- Og framføringen av kor-satsen er selvfølgelig på originalspråket – så nå er jeg i full gang med å pugge den italienske teksten. Videre er det kjempemoro å treffe andre fra hele landet  og dessuten så synes jeg ”det er kjekt å søng”!

 

Søndag får koristene omvisning på opera-bygget. Og som en ekstra påskjønning er det lagt opp til at ”slavekoret” får være med på et operacruise til København fra søndag til tirsdag med masse sang, musikk og underholdning begge veier over Skagerrak. 

 

Mer info om opplegget finner dere på www.slavekoret.no

 

Evy Stabell, kulturskolerektor i Måsøy
Evy Stabell (til høyre), kulturskolerektor i Måsøy er med på åpningen av operaen. Tekst: John Strand

Skjema