Finnmark fiskeriforvaltning til Måsøy

I en pressemelding krever Måsøy Arbeiderparti at Finnmark fiskeriforvaltning lokaliseres i Måsøy kommune.

I pressemeldinga skriver Måsøy Arbeiderparti følgende:

Kystfiskeutvalget for Finnmark har lagt frem sin innstilling som nå er ute på høring. Det har så langt kommet synspunkter gjennom media som både gir uttrykk for tilfredshet med utvalgets innstilling og det motsatte. Utvalget må uansett berømmes for grundig arbeid med bl.a. høringsmøter i alle kystkommunene.

 

Utvalget fikk i sitt mandat som hovedoppgave på prinsipielt grunnlag å utrede ”samers og andres rett til fiske i havet utenfor Finnmark”. Utvalget besvarer i innstillingen hovedspørsmålet i mandatet positivt. Folk som er bosatt ved fjordene og langs kysten i Finnmark har rett til fiske i havet utenfor Finnmark. Statens rettsplikt vil derfor medføre en rett til fiske i havet som gir grunnlag for bosetting og ”lys i husan”.

 

Sentralt i utvalgets lovforslag er etablering av et regionalt styringsorgan, i loven kalt Finnmark fiskeriforvaltning. Det regionale styringsorganet vil få myndighet til å motta og fordele kvoter og tillatelser og foreta andre disposisjoner til fremme av fjord- og kystfisket i Finnmark. En betydelig tilførsel av ressurser fra staten til organet er en forutsetning for ønsket aktivitet og en stor kostnad for myndighetene. ” Det må et krafttak til” slår utvalget fast.

 

Måsøy kommune og Havøysund er et naturlig lokaliseringssted for et slikt organ. Vi har over lang tid vært offensive i fiskeripolitikken og gode resultater å vise til, noe vi tror har blitt lagt merke til. Vi er en fiskerikommune av betydelig størrelse og stor framtidstro. Vi har en velutviklet og variert flåtestruktur. Vi har flere store fiskeindustrianlegg som driver godt og framtidsrettet. Både blant våre fiskere og i fiskeindustrien er det betydelig kompetanse innen fiskerinæringen. Et positivt og aktivt fiskerimiljø mener vi er viktig når lokaliseringssted skal velges; det finnes hos oss.

 

Utvalgets innstilling kommer helt sikkert til å bli gjenstand for stor debatt og engasjement, også hos oss.

 

Arbeiderpartiet har alltid ført en aktiv distriktspolitikk. Lokalisering av Finnmark fiskeriforvaltning i Måsøy og Havøysund er distriktspolitikk i praksis.

 

Skjema