Finnmarksloven - historisk eller ikke?

Både Sameting og fylkesting har behandlet og gitt sin tilslutning til Finnmarksloven. Sametinget var enstemmig og det var også forventet. Finnmark fylkesting vedtok med stort flertall. Det var kanskje heller ikke uventet, men det som var uventet var at Finnmark fylkesting ikke tok hensyn til de 10700 innbyggerne de representerer som hadde skrevet under på oppropet angående Finnmarksloven.

Et organ som lever av sine velgere tar ikke inn over seg at 20 % av de stemmeberettigede, noe som utgjør 39 % av de som stemte sist, ønsker påvirkning på loven.
For meg er dette intet annet enn forakt for folk. Vi kan være enige eller uenige i hvordan loven er blitt til slutt, men at det framstilles som et historisk øyeblikk er en underlig oppfatning av demokrati. Aldri har vi sett en slik folkebevegelse i Finnmark og slikt engasjement. Vår fylkespolitikere brydde seg ikke om det.
Det er kanskje grei beskjed til de 10700 som skrev under; vi vil gjerne ha stemmen din, men vi bryr oss ikke om hva du mener!

Noe av retorikken rundt Finnmarksloven er omkvedet; hvorfor er man så redd det samiske? Jeg er ikke redd det samiske. Jeg er redd det ekstremistiske, uansett om det er norske eller samiske krefter bak. Et eks. på bekymring kunne man leser 13.mai i lederen i den samiske avisa Sagat.
Under overskrifta "Statskog må ut snarest" kunne man lese:
"Vi ser at Statskog oppfører seg som det forrige "herrefolket" vi hadde i Finnmark før de ble kastet ut for 60 år siden. De har satt i gang prosesser mot samiske rettighetshavere, og vil iverksette en storstilt nedbrenning og riving av samiske bygg i utmarka.
… Vi er forundret over at man har tenkt å vedta i lovs form at Finnmarkseiendommen skal pålegges å overta de ansatte i Statskog i Finnmark. Det vil bety at personer som aktivt har motarbeidet og trakassert samiske rettigheter skal gå over til å stå på samenes egen lønningsliste."

Vi kan altså lese at redaktøren i en avis omtaler ansatte i Statskog, som utfører sin jobb i henhold til det lovverk som regulerer arbeidsfeltet deres, som herrefolk som har motarbeidet og trakassert samiske rettigheter. For meg er det grovt og en ren sjikane av folk som utfører jobben sin, og utrolig trist å lese.
Når det gjelder hvem som står på lønningslisten til hvem, så er vel både ordførere, ansatte i fylkeskommunen og redaktører (gjennom pressestøtten) på lønningslisten av staten gjennom overføringer. Når Finnmarkseiendommen skal leve av egne inntekter vil de ansatte være på finnmarkingens lønningsliste, ikke bare samenes.

Vi har sett ekstremistiske utslag knyttet til Finnmarksloven som at sametingspresidenten har krev samisk eiendomsrett til hele Finnmark og at Nils Gaup har sammenlignet Rune Gerhardsens holdning til at det ikke skal flagges på offentlige bygninger i Oslo med samiske flagg 17.mai, med Adolf Hitler. Hadde Rune Gerhardsen tillatt seg det motsatte hadde han vært anmeldt for lengst og hengt ut i det offentlige rom til spott og spe. Ingen tar til motmæle når samiske representanter trakasserer andre. Sannsynligvis fordi de ville blitt kalt rasister alle sammen.
Kan slike eksempler og situasjoner være grunnlag for "en historisk dag" for Finnmark? Er det slik vi ønsker at Finnmark skal bli?
Finnmarksloven gir oss som innbyggere i dette fylket mange utfordringer, ikke minst i form av å ivareta innbyggernes demokratiske rettigheter.
Svært mange finnmarkinger har kun stemmerett til fylkestinget. Det betyr at i forvaltning av Finnmark har de fått redusert sin stemmerett til en halv stemme. Mange føler vel ikke at det er så historisk akkurat.
Så får framtiden svare om det er de ekstremistiske kreftene som kommer til å råde grunnen i fylket vårt.


Ingalill Olsen
Ordfører i Måsøy

Skjema