IMG_1167_150x113

God påske

Påsken faller på forskjellige datoer fra år til annet – og årsaken er enkel: Første påskedag er den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Ordet påske kommer av det jødiske ordet pesach og betyr ”forbigåelse”. Det skriver seg fra tiden da jødefolket var i fangenskap i Egypt og Vårherre ville straffe egypterne med å ta livet av alle førstefødte. Ved å ofre et lam og stryke blodet på dørstolpene, gikk Vårherre forbi og sparte alle de jødiske familiene for denne straffen.
IMG_1167_150x113

Fra gammelt av pleide man å klatre opp på en fjelltopp på påskemorgenen. Ved solrenningen ville sola ”danse” i yr glede over Jesu oppstandelse fra døden. Tok man med seg syke opp på fjellet, ville sola nettopp denne morgenen gjøre dem friske igjen.

Det er mulig at tradisjonene med å reise til fjells i påska kommer fra denne tradisjonen.

Påskedag er også en værdag: Regner det denne dagen, får vi en dårlig sommer! Så følg med – her får vi et skikkelig langtidsvarsel!

 

I de nordiske landene er gul-fargen knyttet til påsken.  Fargen markerer overgangen til nytt liv på vårparten: Den gule sola, påskekyllingene, påskeliljer og gåsunger på trærne, påskeeggene farger vi gule og ”levende-lysene” vi bruker inne på kveldene er selvsagt – også gule.

Og vi spiser og drikker vi mer gult enn ellers i året: Vet dere at vi her i landet pjusker i oss over 16 millioner appelsiner – mer enn dobbelt så mye som ellers i året.

Og når vi er ute i påskefjellet er det selvsagt appelsiner og Kvikk Lunsj fra Freia vi har i ryggsekken.

 

Påska er en av de største religiøse høgtidene vi har i den kristne verden – Jesu lidelse og død og oppstandelse på påskemorgenen. Men ofte kommer det religiøse aspektet i bakgrunnen fremfor hytteliv og ute-liv i fjell og på vidder. Vi stimer til fjells for å nå de siste restene av vinteren – og samtidig hyller vi vårsola i frisk vårluft. På kveldene tester vi hverandre fremfor peisvarmen i spørrekonkurranser eller vi spiller yatzy eller leser en kriminalroman. Påska er en typisk familie-høytid.

 

OG DERMED ØNSKER VI DERE ALLE SAMMEN EN RIKTIG GOD PÅSKE!

 

DSCN3319_650x488
Slik vi ønsker påska skal være - blåswix-føre og sol og stilla.
DSCN5072_650x488
Og så finner vi en egnet plass for kaffe-pause.
DSCN2330_650x488
Gåsunger
DSCN2099_650x488
Påskeliljer. (Tekst og foto: John Strand)

Skjema