IMG_5608_100x70

J Danielsen & Co – siste åpningsdag lørdag 30. januar

Kolonialforretningen J Danielsen & Co eller ”Danielsen” på folkemunnet, ble etablert i Havøysund i 1936. Forretningen har vært drevet sammenhengende siden da, kun med et kort avbrudd under krigen. På lørdag har butikken overfor dampskipskaia sin siste åpningsdag.

Nita og Gunnar Hagen som har drevet butikken siden 1970 har bestemt seg for å slutte av etter at begge etter hvert har nådd pensjonsalderen. Dette ikke uten et visst vemod, men etter 40 år bak disken på "Danielsen" ser de frem til å kunne bruke litt mer tid på seg sjøl.

 

Butikken ble etablert i 1936 av Jetro Danielsen, derav "J-en" i butikknavnet. Jetro Danielsen var opprinnelig fra Loppa og far til Nita Hagen. Han satte butikken opp på ei tomt på den andre siden av veien der den nåværende butikken står. Hit ble den flyttet i 1949-50.

 

”Danielsen” er utvilsomt en butikk med en spesiell sjel og atmosfære, noe som både størrelsen og innredningen bidrar til. Fortsatt benyttes noe av det gamle utstyret, deriblant kassaapparatet og vekta. I lokalet står også ei gammel kaffekvern som flere har vært interessert i å kjøpe. Eierne har også tatt vare på mye av de gamle omsetningsbøkene. I ei av dem har Jetro Danielsen med nydelig håndskrift ført opp alle som har handlet tobakk og sigaretter med mengde og pris som kravet var på den tida.

 

Nita og Gunnar har mange trivelige og artige historier fra sin egen tid som eiere av butikken. Spesielt setter de stor pris på alle de personlige brevene og postkortene som de har fått fra hurtigruteturister fra hele verden som har vært innom butikken i løpet av den korte stoppen ved kaia. I gjesteboka finnes også en rekke hilsener fra fornøyde kunder. Deriblant fra skøytekongen ”Hjallis” og Jacob Margido Esp, bedre kjent som ”Flettfrid Andrésen”, som har vært innom mange ganger på sine skriveturer med hurtigruta.

 

”Danielsen” har hatt trofaste kunder fra hele Havøysund, mange i flere ti-år. Kundene er en viktig grunn til at Nita og Gunnar har trivdes så godt med å være kjøpmenn gjennom 40 år, og begge vil takke alle som har støtta opp om butikken.

 

 

Danielsen

Nita og Gunnar bak det gamle kassaapparatet som fortsatt er i bruk.

 

Skjema