Klippfisktørkeri i Havøysund

I forbindelse med behandlingen av årsbudsjett for 2006 vedtok kommunestyret at etableringen av et klippfisktørkeri skulle utredes av administrasjonen. Saken er nå utredet og lagt fram for politisk behandling. Det anbefales at det etableres et kommunalt foretak.

I forbindelse med behandlingen av årsbudsjett for 2006 og økonomiplanen for 2006-2009 vedtok kommunestyret blant annet følgende:

For å kunne opprettholde det investeringsnivået Måsøy kommune har ligget på de siste årene, samt forebygge fraflytting, er det nødvendig å skape nye arbeidsplasser.

Kommunestyret ser at dette er enklere å realisere dersom det offentlige bidrar sammen med det private næringsliv. Måsøy kommune ønsker å være en aktiv part sammen med næringslivet for å realisere større prosjekt.

Både politisk og administrativ ledelse i Måsøy kommune skal derfor prioritere og arbeide for at klippfisktørkeri realiseres i Havøysund. Kommunestyret ser muligheter for et betydelig antall nye arbeidsplasser ved etablering av klippfisktørkeri.

Etablering kan skje gjennom enten:

·        Et eget kommunalt foretak

·        I regi av Måsøy Næringsutvikling AS

·        Prosjektet underlagt Havøysund Havnevesen KF Måsøy

Kommunestyret pålegger rådmannen å komme tilbake til kommunestyret med løsningsforslag i løpet av 1.kvartal 2006.

 

Saken er nå utredet og skal behandles i formannskapet 3. mars og i kommunestyret 13. mars. I utredningen er blant annet følgende vurdert :

  • Juridiske forhold
  • Klippfiskmarkedet og leietakers kompetanse
  • Selskapsorganisering - ulike alternativer
  • Kostnader ved etablering av et klippfisktørkeri
  • Økonomi ved ulik selskapsorganisering
  • Leietakers binding til anlegget

I innstillingen til formannskapet heter det:

Måsøy kommune styre skal være en aktiv bidragsyter til at det etableres flere arbeidsplasser i Måsøy kommune . Det er et mål å sikre stabile helårige arbeidsplasser.

Kommunestyret vil i samarbeid med det private næringslivet realisere større prosjekt som på sikt vil ha stor betydning for Måsøy kommune.

Måsøy kommunestyre vedtar å etablere et kommunalt foretak i den hensikt å bygge og leie ut et klippfisktørkeri. Selskapet etableres under navnet "Måsøy industrieiendom KF".

Før prosessen fortsetter må, det inngås en bindende avtale mellom Måsøy kommune og framtidig leietaker.

 

Kostnadene ved etablering av et klippfisktørkeri er beregnet til 23,5 millioner kroner.

Les artikkel i Fiskeribladet , Fiskaren; NRK.

Skjema