Hurtigbåten Kobbøy på Ingøy

Krever ny hurtigbåt til Måsøyruta

Rolvsøy Velforening, Rolvsøy Bygdelag, Ingøy Grendeutvalg og Måsøy Grendeutvalg har sendt et åpent brev til Finnmark Fylkeskommune med krav om ny hurtigbåt i Måsøyruta. Måsøy kommunestyre behandlet saken 4. april 2008 som en tilleggssak. Kommunestyret sluttet seg til kravet fra øyene om at Finnmark Fylkeskommune tar initiativet til snarlig bygging av ny båt som skal settes inn i Måsøyruta.
Hurtigbåten Kobbøy på Ingøy

Dette skriver Rolvsøy Velforening, Rolvsøy Bygdelag, Ingøy Grendeutvalg og Måsøy Grendeutvalg i brevet datert 2. april:

 

Trafikkmønsteret har endret seg de senere år. Passasjerkapasiteten til hurtigbåten Kobbøy på 85 passasjerer er foreløpig tilstrekkelig, bortsett fra enkelte helger på sommeren hvor det er øyfester eller slektsstevner på øyene.

 

Problemet er antall bilplasser. Spesielt to forhold har ført til at dette er et stadig gjentagende og økende problem. Mange har restaurert familiens gamle hus til fritidsboliger, og hus som har stått ubrukt har blitt kjøpt opp til samme formål. Stadig flere tilbringer derfor mye tid på øyenei kortere eller lengre perioder. De aller fleste har med mye bagasje, utstyr og inventar til bolig eller hytte og har derfor behov for å ta med seg bilen.

 

For Rolvsøy og Ingøy har etableringen av Fjordlaks AS ført til økt aktivitet.

 

Dette har medført både større passasjertrafikk og økte godsmengder, noe som igjen fører til at biler ikke kommer med.

 

Hurtigbåten Kobbøy har bare tre bilplasser. Forhåndsbestilling mottas inntil syv dager før reisen, og det reserveres bare bilplass for hver avgang grunnet godstransporten. Det sier seg selv at det hele blir veldig uforutsigbart for både fastboende, hyttefolk og andre tilreisende. For å være sikker på å få med bilen må man reise en dag eller to tidligere enn planlagt for å stille bilen i kø.

 

Verdifulle fridager må ofres. Man kan heller ikke bruke bilen når den står i kø, uansett hvor mye man har brukt for den, da mister man plassen. Enkelte ganger har dette ført til høylytte diskusjoner og tilløp til håndgemeng. Uansett er det alltid noen som blir stående igjen og må returnere hjem eller ordne overnatting.  

 

Det er ikke riktig å henvise til statistikk når det gjelder biler til/fra øyene i Måsøy kommune. hadde det vært en båt som kunne ta minst 6 biler hadde statistikken vært mangedoblet. De fleste tør ikke ta med seg bilene til øyene i frykt for ikke å komme seg hjem til planlagt tid etter endt besøk eller ferie, fordi de kan risikere å måtte bli flere dager ekstra på øyene og dermed ikke kommer seg på arbeid til rett tid.

 

Veistrekningen Kokelv- Havøysund vil i løpet av 2010 få status som Nasjonal Turistveg. I prosjektet er også øyene i Måsøy kommune inkludert som vesentlige attraksjoner for turister som kommer langs veien, og som også vil besøke øyene. Det er allerede reiselivsbedrifter både på Rolvsøy og Ingøy, så det er ikke i tvil om at behovet er stort for en større båt som kan ta med flere biler og som har større løftekapasitet.

 

Vi i grendeutvalgene og i velforeningen krever derfor at det blir bygd en ny hurtigbåt til Måsøyruta med kapasitet til 6 biler som tilfredsstiller kundenes behov. Det ble vi lovet av Finnmark Fylkeskommune på et møte i Havøysund allerede i 2006, og at båten skulle være bygd innen 2007.

 

Det er nå på tide at lovnaden blir innfrid.

 

Vi håper med dette at Finnmark Fylkeskommune som oppdragsgiver tar oss passasjerer/kunder på alvor når vi på denne måten signaliserer våre reelle behov og utreder dette med berørte parter. Vi ber om et snarlig svar, også i avisen.

 

Brevet er underskrevet av

Rolvsøy Velforening v/Kjell Olsen

Ingøy Grendeutvalg v/Erling Skarv Johansen

Måsøy Grendeutvalg v/Eva Nygård

Rolvsøy Bygdelag v/Jan Magne Olsen

 

Skjema