LOSA Finnmark

Losa Finnmark er et toårig forsøkprosjekt i kommunene Gamvik, Lebesby, Måsøy og Hasvik, og med Honningsvåg fiskarfagskole og videregåendes skole som moderskole. LOSA Finnmark gir elever i utkantkommuner tilbud om videregående skole på sitt hjemsted i samarbeid med næringslivet ut fra egne faglige ønsker og behov.
LOSA gir et grunnkurstilbud til elevene på deres egen hjemplass. Opplæringen skjer ved at den enkelte elev møter på sitt hjemsted til ordinær klasse i vanlig skoletid. Elevene får hver sin PC som knyttes opp i nett med en faglærer. Lokalt har elevene en pedagogisk veileder som følger opp elevene og ordner praktiske ting. Elvene skal være utplassert i lokal bedrift fra 14 - 17 uker i løpet av skoleåret. Elevene kan velge mellom opptil 9 forskjellige grunnkurs (avhenger av hvilke bedrifter som ønsker å delta i prosjektet) og likevel bo hjemme.

vgs  2



























Kommunene deltar med finansiering, stiller lokaliteter til disposisjon, bidrar til avtaler med det lokale næringsliv og stiller sin IT-kompetanse til rådighet for elevene.
Det utarbeides avtaler med den enkelte bedrift som blir med i LOSA og det gis en liten godtgjørelse til bedriften. Det åpnes for å gi tilbud i alle studieretningsfagene i utgangspunktet. Det som begrenser tilbudene er type næringsliv og manglende avtaler med det lokale næringsliv.

LOSA - modellen gir mange fordeler for elevene:
-         eleven kan fritt velge studieretning og likevel bo hjemme
-         mindre utgifter for eleven og familien
-         eleven får ansvar for sin egen opplæring
-         eleven får verdifull yrkespraksis og veiledning i lokale bedrifter
-         eleven får samarbeide på tvers av studieretninger i egen klasse ved skolen
-         eleven får aktiv bruk av internettstøttet opplæring i studieretningsfagene, og egen PC ved skolen.
-         Eleven få individuell veiledning fra erfarne nettlærere og lokale veiledere.
 
LOSA - modellen gir også det lokale næringsliv og enkeltbedrifter utfordringer og muligheter:
-         de får delta i opplæring av motivert ungdom fra sitt eget lokalmiljø
-         de får et nært samarbeid med den lokale videregående skolen og/eller
-         faglig samarbeid med erfarne faglærere fra Honningsvåg fiskarfagskole og videregående skole.
-         de får muligheten til selv å bidra til rekruttering av framtidig arbeidskraft innenfor sin næring
-         de får bidra til å beholde ungdommen i lokalsamfunnet
-         de får være med å styrke studietilbudene ved den lokale videregående skolen
-         de får en økonomisk kompensasjon for arbeidet.
 
LOSA - modellen gir også den enkelte kommune anledning til å påvirke de tilbud som skal gis til sin lokale ungdom og blir dermed en aktiv medspiller i et videregående opplæringsløp uten at de selv er nødt til å ta det hele fulle ansvar.
 
LOSA - modellen har vært utprøvd i Nordland fylke de siste 4 år og er nå på bakgrunn av svært positive resultater vedtatt etablert som et ordinært tilbud i flere kommuner.  Den har forhindret frafall, forhindret ungdom å flytte hjemmefra, styrket samarbeidet skole, næringsliv og kommune.

Finnmark fylkeskommune har gjennom samarbeid med Nordland fylkeskommune utviklet tilbudet LOSA - Finnmark.
 
Ved å gi elevene et  tilbud i LOSA kan flere av elevene som ellers hadde valgt å reise bort, velge å bli på sin hjemplass og nyttiggjøre seg av det lokale grunnkurstilbudet. En håper at tilbudene gir andre effekter ved at elevene blir ett år lengre hjemme. Dette kan gi positive konsekvenser både for eleven, foreldre og for lokalsamfunnet, jfr. vedtatt hovedmålsettingen i fylkeskommunens opplæringsplan Kompetent region: "All kompetanseoppbygging skal ivareta enkeltindividenes, samfunnets og næringslivets kompetansebehov".

LOSA - Finnmark kan være et tiltak for å nå klare målsettinger i fylkeskommunale planer mht å redusere bortvalg, omvalg og frafallsprosenten. Gjennom det regionale utviklingsarbeidet som fylkeskommunen skal ivareta, er planverk som Kompetent region og Regional Utviklingsplan (RUP) veldig klare på at de videregående skolene må bruke næringslivet og lokalsamfunn langt sterkere som læringsarena i den videregående opplæring. Likeså gir Stortingsmelding nr. 30: kultur for læring, klare føringer mht det samme.

Prosjektet ledes av Honningsvåg fiskarfagskole og videregående skole ved OPUS- avdelingen. Viser også til skolens Web-side: http://www.hvag.vgs.no/

For mer informasjon kontakt OPUS Nordkapp på tlf. 78 47 60 29/50 eller
e-post: fu@hvag.vgs.no

vgs  1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjema