IMG_0393[1]_150x113

Museumssammenslåing

Onsdag 20. september markerte Museene for kystkultur og gjenreising i Finnmark IKS nyetableringen. Museene som er slått sammen er Hammerfest, Nordkapp, Måsøy, Gamvik og Berlevåg.
IMG_0393[1]_150x113
Alf E. Jakobsen, ordføreren i Hammerfest, sto for den offisielle markeringen av sammenslåingen. Han overrekte blomster til direktøren i selskapet, Esben Nielsen. Alf E. Jakobsen poengterte blant annet i sin tale at det var viktig med et samarbeid med historielagene. Historielagene gjør en utrolig dugnadsinnsats i lokalsamfunnene i de berørte kommunene.
IMG_0391[1]_530x398
På første rad: Per Nordmo , Hammerfest (til venstre), Camilla Daav Quale, Nordkapp, og Anne Margrethe Lund, Måsøy.
Fylkeskonservator Reidun Laura Andreassen fortalte om konsolideringsprosessen og om de tre sammenslåtte enhetene i Finnmark som er kommet noe ulikt i prosessen. Enhetene har både en administrativ og faglig utfordring. Hun fremhevet blant annet viktigheten av et samarbeid utover landegrensene, og hun nevnte spesielt Finland og Russland. I forbindelse med markeringen var representanter for historielagene i de berørte kommunene invitert, samt styret i den nye enheten og ansatte. Det ble i forbindelse med den offisielle markeringen arrangert et lokalhistorielagsseminar. Museene for kystkultur og gjenreising ønsker å fortsette det gode samarbeidet det er mellom museene og historielagene. Det planlegges allerede nå et oppfølgende lokalhistorielagsseminar.
IMG_0395[1]_530x398
Fylkeskonservator Reidun L. Andreassen holder sitt innlegg om konsolideringsprosessen.
Arvid Petterson hadde et innlegg om de tvangsevakuerte i Finnmark. Det er svært lite i den skrevne norske historien om evakueringen. Reidar Nielsen holdt et innlegg om fiskeoppgjøret i Mehamn. Han mente at hendelsen fikk stor betydning for arbeiderbevegelsen og at hendelsen merkelig nok ikke har blitt fremhevet nok i arbeiderbevegelsens historie. Per Nordmo, leder av Gjenreisingsmuseet i Hammerfest, fortalte om utviklingen av lokalhistorien. Den lokalhistoriske interessen begynte på vestlandet på slutten av 1800-tallet. I Finnmark begynte den i andre halvdel av 1900-tallet. Etter dette fikk de lokale historielagene holde sine innlegg. Blant annet fikk vi høre hva som hadde skjedd med historielaget i Berlevåg av Margrethe Dyrstad. Hans Edvard Bentsen fortalte om utviklingen av årboka i Hammerfest. Tove Kristensen, Gamvik, fortalte blant annet at historielaget var stiftet i 1977. Anne Margrethe Lund, Måsøy, fortalte om aktiviteten i Måsøy historielag. Til slutt holdt Odd Holmgren et innlegg om hva som har skjedd med historielaget i Nordkapp. Hammerfest er nok det historielaget med størst aktivitet. I tillegg til utgivelsen av årboka, gir de ut en kalender i stort opplag. I tillegg driver de svært aktivt med fotoregistrering.
IMG_0387[1]_530x398

Skjema