Nødhjelp fra Havøysund til Azerbajdsjan

AGDJABEDI, AZERBADSJAN: Bayanduz Bagirov er eneste lege for 3.600 flyktninger i flyktningeleiren Tahta Kørpu i Azerbajdsjan. En gave på 5000 kroner fra Lions Club i Havøysund gir ham mulighet for å kunne gi sine pasienter sårt tiltrengt grunnleggende medisinsk behandling.
Av - Rune Kr. Ellingsen

I desember bestemte Lions Club i Havøysund seg for å gi 5000 kroner til den iherdige legen, som sambygding og stedlig representant for Flyktningehjelpen (tidl. Flyktningerådet) i Azerbajdsjan, Berit Olsen, hadde fortalt om. Pengene ble overbrakt, og lege Bayanduz Bagirov (47) kunne kjøpe inn moderne blodtrykksmåler, en liten generator som skal gi elektrisistet og lys, blodsukkerapparat og et ordentlig medisinskap. Det ble også penger til å kjøpe inn livsnødvendige medisiner, samt noe poliovaksine til de minste barna i leiren.

Kummerlige forhold
Vi møter legen på hans kontor i flyktningeleiren Tahta Kørpu i landsbyen Agdjabedi, der han jobber syv dager i uka, fra morgen til kveld. Skjønt, et kontor kan det knapt kalles. Det er et uthus av leire, og gulvet er av jord, dekket med presenning og en matte. Men inne er det rent, det finnes en seng for behandling av pasienter, og Bagirov kan yte grunnleggende medisinsk behandling. I gjørma ute på tunet springer høns fritt. Huset, som han selv har bygget av materialer familien fikk fra en tyrkisk nødhjelpsorganisasjon, er av mur med eternittplater som tak. En parafindrevet ovn sørger for varme til familien på fire som bor og sover på ett rom.
Bagirov har bodd og arbeidet i leiren siden 1997, da han og hans kone og to barn måtte flykte fra huset sitt i Palatka lenger sør i landet. Som eneste lege i leiren har han stor pågang av mennesker som trenger hjelp, og arbeidsdagene blir lange.
- Jeg har i gjennomsnitt 25 pasienter hver dag. Jeg hjelper så mange jeg kan her, resten forsøker jeg å henvise videre til sykehus i byen. I tillegg fødes det rundt 50 barn i leiren i året, der må jeg også hjelpe til, sier han og legger til at han vaksinerer samtlige barn helt gratis.

Evig takknemlig
I leiren der Bagirov arbeider bor det rundt 3.600 azerbajdsjanere under svært vanskelige forhold, den sosiale nøden og arbeidsledigheten er stor. De er såkalte internt fordrevne mennesker, flyktninger i eget land. Etter den blodige og ødeleggende konflikten mellom Armenia og Azerbaijan på 1990-tallet er flere hundre tusen mennesker tvunget til å leve fra hånd til munn i slike flyktningeleire spredt over hele landet.
- Jeg er glad for å kunne hjelpe disse menneskene, og takker Lions Club så mye for denne gaven, sier han og viser frem kvitteringene for all medisinen og hjelpemidlene han har kunnet kjøpe for pengegaven fra det høye nord. I Azerbajdsjan kommer man langt med 5000 kroner. Det siste vi gjør før vi drar er å overrekke en vimpel fra Lions Club, som også bærer logoen til Havøysund. I det vi kjører vår vei står pasientene, liten og stor, menn og kvinner, i kø foran den vesle legestua. Doktor Bagirov behandler alle. Og på bordet hans står vimpelen fra Lions Club, med midnattsol og fiskeskøyter på.
- Starter prosjekt

HAVØYSUND: - Vi synes det er veldig flott å kunne være med og hjelpe til, sier presidenten i Havøysund Lions Club, Svein Jørgensen. Sammen med Lions-avdelingene i Porsanger, Nordkapp og Kjøllefjord starter de nå pengeinnsamling for å kunne følge opp hjelpearbeidet i Azerbajdsjan.
- Lions Club sentralt har alt sagt at de vil delta med likelydende sum som det vi måtte klare å samle inn. Alt vil bli kanalisert gjennom Berit Olsen for å slippe fordyrende mellomledd. Hun vet hvor skoen trykker, og vi er veldig glade for å kunne bruke henne som samarbeidspartner, avslutter Jørgensen.

Azerbajdsjan  1

 

 

 

 

 

 

 









Doktor Bayanduz Bagirov er eneste lege for 3.600 internt fordrevne azerbajdsjanere i leiren Tahta Kørpu. Nylig mottok han 5000 kroner fra Lions Club i Havøysund til medisiner og utstyr.
- Jeg vil takke Lions Club så mye for denne gaven, sier Bagirov.
(Alle foto: Rune Kr. Ellingsen)

Azerbajdsjan  2


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbeidsledighet og fattigdom og håpløshet dominerer i flyktningeleirene i Azerbajdsjan. Grunnleggende medisinsk hjelp og skolemateriell er mangelvare. Flyktningehjelpen er en av organisasjonene som arbeider for å hjelpe de nødstedte.

Azerbajdsjan  3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Jeg behandler rundt 25 pasienter hver eneste dag, syv dager i uka. De som feiler noe alvorlig, prøver jeg å henvise videre til sykehus i byen, sier Bagirov. I tillegg fødes det rundt 50 barn i leiren i året, og han vaksinerer alle sammen helt gratis.

 

Fakta om Azerbadsjan:
# Den kaukasiske republikken Azerbadsjan ligger ved det oljerike Kaspihavet, strategisk plassert mellom Russland og Iran. Azerbadsjanerne er muslimer.

# Azerbadsjan har 8.130.000 innbyggere, hvorav azerbadsjanerne utgjør ca. 85 prosent. I tillegg er georgiere, armenere, uzbeker og flere andre etnisiteter representert. Hovedstaden Baku har rundt 2 millioner innbyggere.

# Siden uavhengigheten i 1991 har landet vært rystet av store indre uroligheter og en bitter krig med Armenia som drev hundretusener av mennesker på flukt i begge land.

# Omlag 570.000 mennesker lever som internt fordrevne og 225.000 som flyktninger i Azerbadsjan, de fleste av dem etniske azerbadsjanere fra Armenia og de armenskokkuperte områdene Nagorno og Karabakh i Azerbadsjan.

(Kilder: CIA, UD, Flyktningehjelpen)

Skjema