(Finnmark Dagblad)

Øverst til høyre på gårsdagens førsteside i Finnmark Dagblad registrerer vi i en liten henvisning at Måsøy kommune planlegger investeringer for 24 millioner kroner neste år. Med bakgrunn i den generelle kommunale armod i småkommunene langs kysten er beløpet imponerende. Nesten sensasjonelt og verdt langt større oppslag enn vi avismakere til vanlig presser inn på salgsplakaten førstesida.

Måsøy har som andre kystkommuner hatt sin skjerv av de klassiske kystproblemene. Likevel ser akkurat den kommunen ut til å ha kommet langt bedre ut av situasjonen enn mange av nabokommunene. Selv om vi korrigerer for at fiskerinæringen i Måsøy er kommet opp og stå raskere enn det vi ser i for eksempel Hasvik.

Neste års investeringsbudsjett er faktisk formidabelt. I den langsiktige økonomiske planleggingen er årlige investeringer satt til 10-15 millioner kroner. Neste år er tallet bortimot fordoblet. Og det til tross for at kommunen inneværende år har fullført en lang rekke prosjekter. Som del to av tre i fornyelsen av torget i Havøysund, fullføring av Arctic View, nytt boligfelt med spenstig tilbud om gratistomter til nybyggere, ballbinge og fornyelse av lekeplass på skolen, serviceanlegg for bobiler ved turistveien m.v.

Hemmeligheten er økonomisk bevissthet, sier rådmann og ordfører. Ingalill Olsen har gjentatte ganger i foredrag understreket at forutsetningen for utvikling i en liten kystkommune er orden i økonomien - og optimisme. Vi tar for gitt at den andre ikke fungerer uten at den første er på plass. Men når det blir litt mer fri midler til rådighet gir det altså rom for sikkert lenge høyst påkrevde investeringer.

Ingen medaljer uten bakside. Neste år blir slett ikke noe frislepp for kommunale utgifter, og det påfølgende år blir et magert år på investeringssiden, advarer rådmannen. I forslaget til neste års budsjett kommer heller ikke Måsøy utenom innsparinger. Kommunen holder også fast på at lån skal betales tilbake - raskt. Statistikken viser at Måsøy kommune betaler omtrent dobbelt så mye i renter og avdrag per hode som gjennomsnittskommunen, mens lånegjelda er omtrent halvparten av det samme gjennomsnitt.

Slikt gir handlefrihet på kort varsel. En uvurderlig fordel i samfunn hvor problemene og oppgavene ofte er akutte. Og det ambisiøse investeringsnivået for neste år beviser at det er god økonomi i å holde styr på pengene. Selv i en liten utkantkommune med begrensede inntektsmuligheter.