Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
2022

Ordførerens hjørne 10. juni

Ei spesiell uke går mot helg, og jeg sitter tilbake full av inntrykk. Både positive og negative. Sånn er det vel for alle – ikke alt er bare positivt – hele tiden.

Forrige uke ble avsluttet med oppsigelse fra kommunedirektøren, en trist avslutning på prøvetiden hos oss. Vi var vel enige om at vi ikke passet sammen, og han valgte derfor å si opp sin stilling.
Hvorfor passer man ikke sammen? Det er som et forhold som ryker, når man etter hvert ser at oppgavene og den andres krav og forventninger blir tunge og utfordrende å forholde seg til. Dette går begge veier, og da bør man ikke holde sammen bare for å holde sammen. Dette ble hverdagen vår, og da kan det være greit å gi slipp på hverandre. Kommunedirektøren hadde sin siste arbeidsdag tirsdag 7. juni, og vi må nå ut på leting etter en ny – igjen. Aller først må vi konstituere en kommunedirektør for å holde hjulene i gang i Måsøy kommune.

I Nordkapp ber ordføreren om fritak fra alle politiske verv, og trekker seg dermed som ordfører. Der har ordføreren hatt et kjør fra innbyggere, politikere og media som til slutt gikk utover helsa til Jan Olsen. Vi er ikke politisk like, Jan Olsen og jeg, men jeg kjenner Jan som en mann som står for sine meninger – og det ble kanskje hans bane som ordfører. Man klarte ikke å knekke han politisk, men menneskelig. Det er trist, og jeg føler med Jan og familien. Det er noe med dette med offentligheten og «gapestokken», selv om det er noen som mener at man må tåle dette som ordfører, og at ordføreren også selv har bidratt til en del av støyen. Jeg tar ikke parti med noen, men i Nordkapp har det vært mye uro siden valget i 2019. Ordføreren er også et menneske – tross alt. Helse og familie må komme først, deretter politikk! Og så tror jeg at vi må bli flinkere til å skille sak og person.

Ordførersamling i Oslo
Tirsdag og onsdag var jeg, sammen med mange av landets ordførere, gjester hos ordfører Marianne Borgen i Oslo. Der har jeg fått sett Nasjonalmuseet, Munchmuseet, og vært på en høytidelig og underholdende middag i Oslo rådhus, der også Kongeparet deltok. Vi fikk i løpet av to dager sett de nye fantastiske byggene, med så mye innhold at man må ta flere turer dit for å klare å få med seg alt. Oslo er blitt en by full av kultur, opplevelser og folk fra hele verden. Her kan man se, høre og smake en hel verden i en forholdsvis liten by. Som byråd Raymond Johansen sa i sin tale under middagen: «Oslo er en by for alle».

LOSA og Kunnskapsministeren
Onsdag ettermiddag møtte Arbeiderpartiets ordførere Statsminister Jonas Gahr Støre, Kunnskapsminister Tonje Brenna, Næringsminister Jan Christian Vestre og partisekretær Kjersti Stenseng til spørsmål og ordveksling i Samfunnssalen i Oslo. I møtet fikk jeg anledning til, fra talerstolen, å fortelle om fylkets prioriteringer når det gjelder finansiering av LOSA-tilbudet, og at fire kommuner i Finnmark måtte være med på å finansiere deler av tilbudet. Mitt direkte spørsmål til Kunnskapsministeren var; «hvor skal vi sende fakturaen» for dette? Vi mener dette er en klokkeklar fylkeskommunal oppgave, og skal således finansieres der. Regjeringen øker tilskuddet til videregående opplæring med 1 mrd., men forståelig nok kunne ikke Kunnskapsministeren hverken saksbehandle eller fordele midler fra scenen. Etter mitt innlegg fikk jeg et klapp på skuldra og forsikringer av statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kristina Torbergsen, at de jobber med LOSA-saken.   

Kø på Gunnarnes
Etter pinse var Hollendaren erstattet av Ingøy igjen, og igjen skapte fartøybyttet problemer for reisende etter ei langhelg. 16 biler sto i kø på Gunnarnes for å komme med båten, noe som selvsagt ikke lot seg gjøre. Som vanlig kokte det på Facebook, og folk kunne ikke forstå at Hollendaren nok en gang var tatt ut av ruta når man hadde bruk for den som mest. Jeg kjenner ikke til fakta, og heller ikke årsaken, men har oversendt et spørsmål til Fylkesråden for samferdsel om dette.

Dåp av Hollendaren
Som nevnt i forrige utgave, skal «Hollendaren» døpes i Vadsø 20. juni, og jeg er invitert til dåp og til å si noen ord under middagen. Logistikken for å reise var en utfordring, men jeg har nå avklart med skipperen at jeg følger med båten på hele runden fra Havøysund søndag 19. til vi er tilbake en gang den 21. juni. På den måten rekker jeg arrangementet, og rekker meg tilbake til neste oppgave som jeg har på kalenderen 22. juni.

Utdeling av fagbrev
22. juni har jeg invitert til en sammenkomst for fagbrevutdeling på rådhuset. Alle som har tatt fagbrev det siste året har fått invitasjon, og jeg håper så mange som mulig har tid til å møte til en liten seremoni med overrekkelse av fagbrev. Velkommen.

Vi styrker næringsutvikling
Næringsutvikling er viktig for Måsøy kommune, og Måsøy Næring og Havn KF bygger stein på stein i dette arbeidet. Onsdag ble det tegnet en samarbeidsavtale med Nordkappregionen Næringshage AS og Pro Barents AS. Med dette samarbeidet får næringslivet i Måsøy tilgang til flere tjenester, kurs og kompetanse og viktige nettverk. Man får også enklere inngangsveier til statlig finansierte satsinger som næringshageprogrammet og inkubatorprogrammet. Måsøy Næring og Havn KF får dermed et etablert virkemiddelapparat å spille på lag med i sitt arbeid med næringsutvikling i vår kommune.

 

«Vi er så vant til å tenke at verden, den er der ute.

Men verden er jo her.

I Oslo finner du hele verden trykket sammen.»

Tove Nilsen

God helg

Bernth R. Sjursen

 

Skjema