Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
ordførerens hjørne

Ordførerens hjørne 17. februar

Er det vinter eller er virkelig våren kommet til Finnmark allerede?

Selv om tjelden er observert på Måsøya allerede, gradestokken har vist 6-7 plussgrader, veiene er bare og sola er tilbake - så er jeg helt overbevisst om at snøen kommer i store dunger i mars. Ikke for å ta håpet fra noen, men vinteren kan da virkelig ikke være slik som den er nå!

Administrativ organisering
Også denne uka startet vi med et møte om administrativ organisering. Vi har nå flere muligheter for organisering av driften, lederfunksjoner og reduksjon av kostnader. Jeg synes gruppa jobber godt, og at ansatte bidrar med veldig gode innspill til prosessen. Prosessen har et mål om å få på plass en god, trygg og stabil organisasjon som samhandler som et velsmurt maskineri til beste for både ansatte, innbyggere og politikere. Jo mere vi jobber med prosessen, jo mer tydelig blir det at vi har mange ansatte som står på og gjør en fantastisk jobb – samtidig som organiseringen og ansvarsområdene har vært både uklare og forvirrende.

FeFo- strategimøte
Onsdag og torsdag var jeg på seminar i Karasjok tilknyttet revisjon av «strategisk plan for Finnmarkseiendommen». Tema for samlingen var: Status og utvikling for Finnmark og det samiske samfunnet, med fokus på demografiske endringer og sysselsetting – hovedutfordringer fremover. Er det områder innenfor FeFos ansvarsområde tilknyttet areal og ressursforvaltning som kan være en del av løsningen?
På seminarets første dag snakket vi om utviklingstrekk og utfordringer for Finnmark, med vekt på befolkningsutvikling og sysselsetting. Dagen etter var det utfordringer for det samiske samfunn i Finnmark sett i lys av samfunnsutviklingen med fraflytting og eldrebølgen som sto på agendaen.
Så satt jeg igjen med en tanke om det sjøsamiske. Det samiske blir liksom forstått som reindrift, og da var det ekstra kjekt at ungdommen som var i møtet løftet frem både tradisjonell gårdsdrift og fiske som en samisk kultur – det sjøsamiske. Det var også interessant å høre hvordan ungdommen løftet frem det samiske språket, samisk film, og ikke minst hvordan man kjemper for å få fremme sin samiske identitet. Dette ble to fine dager, med gode debatter og samtaler mellom FeFo og politikere.

Arealplan og reindrift
Etter FeFo-møtet benyttet jeg anledningen til en kaffeprat med to reindriftsutøvere fra Marbolon siida om det pågående arealplanarbeidet i Måsøy. Her fikk jeg mye god lærdom, og mange gode innspill og tanker om hvordan vi kan jobbe sammen om arealer – noe jeg også tar jeg med meg i det videre arbeidet. Ellers kan jeg rapportere om fantastiske gode vinterbeiteforhold på vidda, og at jeg ser frem til å ønske alle våre reindriftsfamilier tilbake til kommunen når det blir vår i bakken.

Ukens gladsak
Fiskeridirektoratet har tildelt rekrutteringskvotebonus for 2023 til seks nye unge fiskere, tre kvinner og tre menn. Ordningen innebærer at unge fiskere i åpen gruppe kan få tildelt en kvotebonus som gir et samlet kvotegrunnlag på 80 prosent av fartøykvoten i lukket gruppe i en periode på inntil fem år. Av de 73 som søkte var det 49 som innfridde vilkårene for å være med i trekningen, 5 kvinner og 44 menn. Tildelingen ble gjennomført ved loddtrekning, og en av de som «trakk et vinnerlodd» var Joanna Aniela Thesen på Ingøy. Gratulerer, og «skitt fiske».

Neste uke

  • Styremøte Visit Hammerfest
  • Arbeidsmøte om administrativ organisering
  • Møte med Helse Nord om spesialisthelsetjenesten
  • Formannskapsmøte
  • Politisk samrådsmøte i Tromsø om "Fremtidens transportløsninger i Nord-Norge"
  • Styringsgruppemøte «Bygdevekstavtalen»

 

«Hva er kultur?

Å vite hva som er viktig, og å vite hva som er viktig å vite.»

Hugo von Hofmannsthal

 

God helg.

Bernth R. Sjursen

Skjema