2023

Ordførerens hjørne 6. Januar

Vi er kommet ei lita uke inn i det nye året – 2023. For min del startet året med møter og konferanser i en snøfylt hovedstad.

Det er vel første gang at jeg har opplevd snøfokk i Oslo sentrum, og da passet det godt at tittelen på den ene konferansen jeg deltok på het «Nord i Sør». Det var nesten som en vinterdag hjemme.
Vi har over flere år brukt mye tid på teams, men å samles i hovedstaden, nært sentrale politikere og organisasjoner, er gull verdt for oss som jobber med lokalpolitikk. Det å kunne håndhilse, sitte ned med en kaffekopp og ha tid til å bli bedre kjent med folk, er noe helt annet enn å se og høre folk gjennom en dataskjerm.

Møte med Finnmarksbenken
Tirsdag møtte flere av ordførerne i Vest-Finnmark stortingsrepresentantene Marianne Sivertsen Næss og Runar Sjåstad til samtaler rundt mange tema som berører oss i nord, blant annet; befolkningsutviklingen og tiltakssonen, boligsatsing, fisker- og havbruksnæringen og reiseliv.

Fremtidens transportløsninger
Etter lunsj arrangerte Vest-Finnmark Rådet, i samarbeid med flere regionråd og aktører, seminaret «Fremtidens transportløsninger i Nord-Norge». Seminaret hadde rundt 100 deltakere, trygt ledet av Arne Hjeltnes som møteleder. I løpet av seminaret ble det presentert ulike utredninger og prosjekter som det må tas hensyn til ved valg av fremtidens transportløsninger. Statssekretær Johan Vasara i Samferdselsdepartementet redegjorde for regjeringens prioriteringer innen samferdsel, og statssekretær Kristina Hansen fra Nærings- og fiskeridepartementet fortalte om regjeringens arbeid for fiskerihavnene. De nordnorske regionrådene presenterte sine utfordringer og behov, og fylkeskommunene i nord fortalte om transportutfordringene.

Nord i Sør
Onsdag var det klart for konferansen «Nord i Sør», der over 300 deltakere fikk presentert ulike tanker og utfordringer med utgangspunkt i dagens urolige situasjon i Europa. Her fikk vi høre Næringsministeren og næringsaktører om utfordringer og muligheter i Norge. Vi fikk høre forsvaret snakke om cybersikkerhet, og vi fikk et økonomisk overblikk med bakgrunn i en finansiell uro. Så fikk vi høre om behov og utfordringer under temaet infrastruktur.  Dagen ble avsluttet med middag og underholdning, hvor jeg ble spurt om å holde «Takk for maten-talen». Med litt humor satte jeg fokus på forskjellen på transportløsninger i nord i forhold til i sør, og om sameksistens mellom ulike næringer i vår kommune.

«Kommunedirektørvikaren» på plass
Fredag fikk jeg endelig startet dagen med en prat på kontoret med Leif Vidar Olsen, som er på plass som kommunedirektør hos oss. Leif Vidar har tidligere væt Rådmann hos oss, og kjenner godt til kommunen. I løpet av uka har nok mange ansatte allerede fått hilst på han, da han har brukt mye tid på å besøke arbeidsplasser og snakke med folk på rådhuset i ledermøter.
Jeg ønsker Leif Vidar velkommen til oss.

Neste uke
Mandagsmøte med kommunedirektør og varaordfører.
«Lån en ordfører» på biblioteket

 

«Det er et hav av forskjell mellom to øyne i et ansikt og en kameralinse»

Nini Stoltenberg

 

God helg.

Bernth R. Sjursen

Skjema