Forsiden/Politikk/Ordførerens hjørne
ordførers hjørne 21

Ordførers hjørne 21. august

Høsten kommer snikende, og vi har hatt mye vær denne uka. I Finnmark håper vi alltid på en lang og fin høst, før vinteren banker hardt på døra.
Bildet er tatt i Garpholmvika mandag ettermiddag, og er vel et typisk høstbilde som viser hvordan himmelen, skyene og sola kjemper om plassen på denne tiden av året.

 

Covid-19

Jeg hadde nær sagt at det ikke blir en fredag uten noen ord om smittespredning. Samfunnet har blitt åpnet opp, og strammet til igjen – og vi passer på.
Flere land, samt København blir «røde», og også Oslo har en smittespredning som tilsier at byen skulle vært «rød». Det betyr at DU må være oppmerksom på at reiser til blant annet Oslo innebærer en risiko. Også flere byer og regioner har stor smittespredning, så vi må passe på.
Beredskapsledelsen i kommunen følger med på utviklingen, og vi forbereder og vil iverksette tiltak hvis dette skulle vise seg å bli nødvendig. Det er allerede innført restriksjoner for besøk i helse- og boinstitusjonene våre. Les mer om dette på kommunens hjemmeside.
VIKTIG: Alle symptomer på Covid-19 er et signal om at du bør testes. Selv om det snart er høst, så holder det ikke å tenke at det sikkert bare er en forkjølelse.Husk at du også kan være smittet uten at du har symptomer, så har du vært i områder med stor smitte må du være ekstra på vakt, slik at du ikke smitter andre. Jeg tenker at det generelt kan være greit å være oppmerksom på hvem du er i kontakt med de 10 første dagene etter hjemkomst fra reiser, slik at eventuell smittesporing blir enklere hvis dette skulle bli nødvendig.
Avstand og god håndhygiene er de enkleste tiltakene DU kan bidra med.

Åpning av skole- og barnehageåret.
Ferien er over, og barnehagen og skolene har forberedt seg på å ta imot alle de som har ventet på å møte vennene sine igjen. Både skolene og barnehagen skal åpne opp på det som har status som «gult nivå». Det betyr at det ikke er helt fritt frem med alle aktiviteter, men med gode rutiner og et godt samarbeid mellom skole/barnehage og hjemmet vil vi kunne gjøre hverdagen så normal som mulig. Noen justeringer vil det bli, men det skal ikke gå utover læringstilbudet. Det viktigste er at man følger de fastsatte rutinene, for å unngå smitte/smittespredning som kan føre til karantene og nedstenging.
«Alle studier og rapporter viser at barn sjeldnere blir syke enn voksne, og svært sjelden blir alvorlig syke. I tillegg er det sjelden barn som bringer smitte inn i en situasjon,» sier overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.
Samtidig kan barn som blir syke smitte andre, slik at det fortsatt er viktig at barn med symptomer holdes hjemme fra barnehage og skole. Barn skal testes for covid-19 selv ved milde symptomer.
Ordføreren ønsker alle velkommen tilbake og lykke til med nytt skole-/barnehageår. 

Vil du bli med i Propellfabrikken?
Brenner du for regionen/kommune, og i større grad ønsker å påvirke og bidra til positiv utvikling og at dette fremsnakkes? Om du i tillegg har en interesse for at de unge i større grad skal være en del av det som skjer og inspirere andre til å engasjere seg, da anbefaler jeg deg som er mellom 20 og 35 år å søke om å delta i Propellfabrikken.
I løpet av fire samlinger med hvert sitt hovedtema vil du få oppleve mange sider av din region, og garantert mye du ikke visste fra før. «Propellfabrikken» besøker regionens næringsliv og spennende prosjekter, du får bygge nye relevante nettverk, være tilstede på viktige arenaer, og jobbe med et personlig prosjekt du brenner for. Søknadsfristen er mandag 24. august. Les mer her

Uheldig (og ulovlig) vardebygging
Ordet varde stammer fra norrønt varði, og er beslektet med å være var, oppmerksom, aktpågivende. En varde er oppstablede steiner (eller oppstående stein) som merke på fjelltopp, langs sti og lignende. Disse steinkonstruksjonene er plassert på høyder i terrenget, gjerne som grensemerke eller veimerke.
Det er oppdaget en ny varde som er bygget opp på Kvalvikfjellet/Natotoppen, og man ber folk om å ikke gjøre dette.
Enkelte har gjort det til en hobby å markere sitt besøk ved å bygge varder, ofte på nye steder.
Man har kanskje ikke tenkt over konsekvensene, men resultatet kan lett bli at det som skulle være en serie veivisere, blir en farlig løype å følge i tåke eller halvmørke.
Ikke bare kan det være farlig å «feilmerke» fjell og løyper, men det kan også være ulovlig, hvis det viser seg at stein til varder er hentet fra, eller flyttet til kulturminner.
I Friluftslovens paragraf 11 sier: «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade.»
Jeg vil oppfordre turfolket til å heller ta vare på de vardene som allerede er der, og som skal fungere som vegmerker/navigasjonspunkt.

Tannhelsetjenesten
Ordføreren har i siden i fjor høst jobbet opp mot tannhelsetjenesten i Fylkeskommunen, for å sikre et tilbud til innbyggerne hos oss. Stillingen har vært lyst ut flere ganger, og både språk og kvalifikasjoner har gjort at man ikke har ansatt noen av søkerne.
Denne uka fikk jeg en telefon fra klinikklederen som kunne fortelle at de nå har ansatt både tannlege med ansvar for tannklinikken i Havøysund, og har tannpleier som også vil tjenestegjøre i Havøysund. Dessverre er begge ansatt i Hammerfest, da ingen av søkerne ville bosette seg i Havøysund. Dette var absolutt ikke mitt ønske, men allikevel vil vi nå ha på plass en tannlege og/eller tannpleier ved tannklinikken i Havøysund i inntil 10 uker i året. Det er viktig!
Dette gjør at lovpålagte tjenester kan ivaretas lokalt, samtidig som du og jeg kan bestille en årlig sjekk/behandling i Havøysund. Ved akutte situasjoner, de ukene vi ikke har tannlegen på plass hos oss, må vi nok fortsatt ut på reise for å bli kvitt tannpinen.
I denne saken har jeg sagt at jeg er fornøyd – så langt, men jeg vil selvfølgelig følge denne ordningen tett for at ikke tilbudet skal svekkes eller forsvinne helt. 

Fiskeripolitikk og -konflikt
Denne uka har jeg brukt mye tid langs kaiene, og snakket med lokale fiskere.
Hva er de opptatt av, og hvordan ser de på politikken som styrer fiskerinæring?
En ting er sikkert; fiskeripolitikk er spennende.
Krabbeforvaltningen, snurrevadfartøy, rekruttering, mulighetene for levering av fangst, havbruk, fisketurisme, samt flåtestørrelse er noen av temaene som diskuteres på kaikanten.
Det er allikevel ikke tvil om at man har forskjellige interesser på tvers av flåtegruppene, og jeg hører at noen føler at de blir fortrengt fra sine tradisjonelle fiskeområder.
Når det gjelder konflikt mellom flåtestørrelser på fiskefeltene har jeg tatt dette med meg inn i de politiske kretser, og vil holde dette «varmt» når jeg møter mine ordførerkolleger senere i høst. Det er forskjellige sterke interesser i fiskerinæringen, og jeg tror at hvis man skal utvikle denne næringen så må ordet samhandling komme på bordet. Vi kan ikke vel ha det slik at den enes brød blir den andres død?

Møte i leverandørnettverket
I går ettermiddag deltok jeg i et møte i leverandørnettverket for Havøygavelen vindpark, hvor både Consto Anlegg Nord AS fortalte om prosjektet så langt, og AF Decom AS fortalte om planene for rivning av vindmøllene som skal bort. Consto har kjøpt både varer og tjenester fra lokalt næringsliv, og var veldig fornøyd med dette. Lokalt næringsliv treffer sine beslutninger og leverer raskt, og har dermed bidratt i prosjektet på en utmerket måte.
Det vil også i fremtiden dukke opp mange prosjekter i kommunen som lokalt næringsliv kan ta del i, og man ønsker nå å etablere ei næringsforening for å ivareta både muligheter og samarbeid, i forlengelsen av det man har startet med leverandørnettverket.

Saksbehandling, systematisering og internkontroll
Det har vært et mål siden valget å få på plass gode planer, systemer og rutiner for god samhandling i, og utvikling av, kommunen. Mange ting begynner nå å falle på plass, men veien er lang, og det er mange innspill som det skal tas hensyn til.
Det gleder meg at administrasjonen jobber hardt og målrettet med både retningslinjer og planer for drift av kommunen, og ikke minst hvordan de tar hensyn til politikernes og innbyggernes innspill om hvilken retning man ønsker for kommunens utvikling.
Mange høringer og innspill mangler fortsatt – men vi beveger oss allikevel i riktig retning - steg for steg. Noen høylytte diskusjoner har det vært, og det vil det nok fortsatt bli.Kommunens politikere og administrasjon jobber hele tiden med saker og prosjekter til beste for innbyggere, gjester og næringsaktører. Som ordfører er jeg utålmodig, men også jeg må forholde meg til den offentlige forvaltningens spilleregler.
Mange saker er allerede vedtatt og ligger nå som prosjekter som skal gjennomføres, mens noen ønsker fra innbyggere og næringsliv må prioriteres i kommunens planarbeid og budsjetter. Ordføreren sørger for å få ting på dagsorden til politikerne, og i regelmessige møter innhente status om sakene gjennom behandlingen og gjennomføring hos administrasjonen.
Det kan forståelig nok skje at ting tar lang tid å få gjennomført, spesielt når prosjekter må ut på høringer. Slik er det med regelverket i offentlig forvaltning; det finnes ikke snarveier. Det man kan gjøre noe med er tempoet i saksbehandlingen, og det gjør man først og fremst ved hjelp av gode retningslinjer og systemer.
Har du noen ideer eller ønsker om forbedring/utvikling, så er jeg veldig mottakelig for innspill. Det er ikke alt ordføreren kan love eller imøtekomme på egenhånd, men jeg skal i alle fall love deg at DIN sak tas med i det politiske arbeidet. Sammen skal vi bygge fremtidens Måsøy kommune.

 

«Internkontroll er i stor grad sunn fornuft og god praksis satt i system»

God helg

Bernth R. Sjursen

 

Skjema