Presteskøyta

Presteskøyta før og nå

I 1949 kom den nye presteskøyta, som en av tre i Finnmark, til Måsøy. Måsøy hadde fem kirker, der fire av dem lå slik til at man ganske enkelt måtte benytte båt. I 20 år var presteskøyta en naturlig del av miljøet i Måsøy.

Presteskøyta kom og gikk, ikke bare med prestefølget, men også med doktoren, lensmannen, Repvåg kraftlag og andre. Presteskøyta var bare 35 fot. Det kan synes å være i minste laget i dette harde farvannet. Så ble det da også mange farefulle og dristige turer omkring i kommunen for presteskøyta.

 

Presten i Måsøy, Jacob Storvik var båtmann og ikke sjelden var han sjøl både skipper og maskinist om bord.  Den kjente havøysundingen Johannes Kristiansen var skipper på presteskøyta fra 1963 til 1968 og han kan fortelle om mange dramatiske turer.

 

I 1969 ble båten solgt. Den befinner seg nå på Sørlandet og bildet viser store forandringer fra opprinnelsen, spesielt rorhuset. I Havøysund kirke henger en modell av presteskøyta. Interesserte finner mer opplysninger i Ultima Thule nr.15, 2000.

 

Tekst: Bernt Jacobsen, museumsbestyrer

 

Presteskøyta
Presteskøyta før.
Presteskøyta
Presteskøyta nå.

Skjema