IOL1_150x113

Rein på Rolvsøya

Reindriftsforvaltningen sier at reinen skal hentes, på det offentliges regning, ca 6.oktober 2006. Finnmark Dagblad skriver at det kanskje blir rein allikevel på Rolvsøy. Dette skriver ordfører Ingalill Olsen i et leserinnlegg.

Ordfører Ingalill Olsens leserinnlegg:

I sommer har Rolvsøy hatt ubudne gjester i form av en reinflokk som ble ført dit ulovlig og sluppet fritt på ei øy som ikke er reinbeitedistrikt. Måsøy kommune reagerte på denne ulovligheten og anmeldte forholdet.

 

Reindriftforvaltningen konkluderte med at Rolvsøya ikke var reinbeitedistrikt og fattet vedtak om at reinen skulle være fjernet innen 15.august 2006. Senere fikk reineieren utsettelse til 8.september. I vedtak fra Reindriftsforvaltningen av 14.07.06 står det sitat:  ”Reinsdyrene (32 stykker i henhold til tall fra tilsvaret) skal fjernes fra Rolvsøya innen 15.august 2006. Er ikke dette gjort, vil Reindriftsforvaltningen forestå fjerning av dyrene for eiers regning, jfr. reindriftslovens § 24 annet ledd siste setning.”

 
Til tross for Reindriftsforvaltningens vedtak så kan vi konstatere at den ulovlige reinen fortsatt er på Rolvsøy. Nå opplyser reindriftsforvaltningen at reinen skal hentes, på det offentliges regning, ca 6.oktober 2006. Denne avtalen har Reindriftsforvaltningen inngått stikk i strid med sine egne vedtak, jfr. sitat overfor. Det minste man kan forvente av en offentlig etat som Reindriftsforvaltningen er at de følger sine egne vedtak, samt at de ikke subsidierer frakta til en som med fullt overlegg har ført rein ulovlig til Rolvsøy.

 

Dersom dette skjer vil Måsøy kommune be om at Reindriftsforvaltningens praksis i denne saken underlegges granskning av Landbruksdepartementet, Justisdepartementet og Riksrevisjonen. Bruk av offentlige midler må skje i samsvar med god saksbehandlerskikk og at etatens egne vedtak følges opp. Derfor fins det både kontrollinstanser og revisjon som gjennomgår saker slik at misbruk kan unngås. Jeg håper denne saken løses i henhold til Reindriftsforvaltningens eget vedtak.

 

I tillegg skriver Finnmark Dagblad at det kanskje ble rein allikevel på Rolvsøy.

 

Til det er å si at Norsk Hydro har i forbindelse med en mulig framtidig vindpark på Snefjordhalvøya drøftinger med Jahkenjarga siida (3 reindriftsutøvere) som har rein i dette området. Som kompensasjon for vindkraftutbygging ønsker de nytt beiteland på Rolvsøya.

 

Denne posisjonen er ikke ny. Måsøy kommune mottok for omtrent 1 år siden 5 eller 6 søknader om rein til Rolvsøya. Det som er forskjellen på Jahkenjarga siida og reindriftsutøveren som har ulovlig rein på Rolvsøya er at Jahkenjarga siida har driftsenhet, mens reineieren på Rolvsøy er utbetalt av reindrifta av den norske stat.

 

Norsk Hydro og Jahkenjarga siida må gjerne ønske å koble vindparken opp mot bytte av beiteland på Rolvsøya, men pr i dag har ikke Måsøy kommune mottatt noe tilbud fra Norsk Hydro og har dermed heller ikke drøftet det. Måsøy kommunestyre har enstemmig sagt at de ikke ønsker rein på Rolvsøya.

 

Etter denne sommeren så tror jeg de ulovlig fraktede rein til Rolvsøy har fullstendig ødelagt muligheten for å diskutere dette temaet uten at sinnene kommer i kok.

 

De få øyene som ikke er reinbeite er verdifulle referanseområder for å sammenligne vegetasjonen mellom områder det beites på og ikke.

Jeg håper at denne sommeren ikke ødelegger det gode forholdet som har vært mellom de som har driftsenhet og har sine sommerbeiter i Måsøy kommune. Denne saken handler ikke om reindriftsutøverne  som har sine lovlige beiter i Måsøy !

 

 

 

Ingalill Olsen

Ordfører i Måsøy

 

 

 

Skjema