Rypene i Dalveien i Havøysund

Rypene i Dalveien

Oppe i Stordalen i Havøysund er det en del ryper. Noen av disse rypene har en tendens til å trekke helt ned til husene. Dersom du er tidlig oppe en morgen, kan du altså oppleve å se rypene spankulere i hagen til naboen. I dag ble vi vekt av rypekakling i hagen til ho Svanhild.
Rypene i Dalveien i Havøysund
Rypene i Dalveien i Havøysund
Hos Svanhild er det alltid mange fugler. Fortiden er det fullt av blant annet snøspurv utenfor husveggen, og hvem husker ikke Svanhild og Gåshild ?

Dersom du bruker å gå på rypejakt, så sitrer det litt i kroppen når du ser syv ryper på skuddhold. Heldigvis for rypa så er dem i tettbygd strøk hvor det ikke er lov å jakte. I tillegg er rypejakta over og rypene skal ha fred.

Lirypa som på latin kalles lagopus lagopus er vårt mest jaktede vilt. Godt kjent blant de fleste som vandrer i fjellet. Bestanden har hatt en sterk tilbakegang de siste hundre årene. Likevel er det fremdeles vanlig å støkke noen eksemplarer på en standard fjelltur.

Det gjør alltid noe med villmarkssjela til en fjellvandrer. I flukt forsvinner lirypene ut av horisonten i kombinasjon av vingeslag og perioder med glideflukt. Opplevelsen blir også forsterket av den karakteristiske lyden "gaaaak-gaaak-gaak-gak-gak-gak-gakk" idet de tar til vingene.

Du stopper vandringen, og ser rypene følge terrengets høydekurver frem mot sitt neste hvilested. Uansett jakt eller ikke er det alltid spennende å tenke seg hvor de lander. Som regel flyr de over en bakketopp og ute av syne, og da får fantasien og erfaringen stimulering ved at man gjetter seg til hvor de dro...

 

Rypene trives i Hagen til ho Svahild
Rypene trives i hagen til ho Svanhild

Skjema