Snefjord vindpark - administrasjonen innstiller positivt

Administrasjonen er ut i fra en totalvurdering av den oppfatning at konsekvensutredningen blir godkjent og at det gis konsesjon til etablering av vindkraftverk som omsøkt. Måsøy kommunestyre skal behandle saken 10.01.06.
Administrasjonens innstilling i saken:

Måsøy kommunestyre har ved behandlingen av konsesjonssøknad og konsekvensutredning for Snefjord vindkraftverk vurdert følgende punkter;

1. Landskap.
2. Friluftsliv og ferdsel
3. Kulturminner og kulturmiljø
4. Fugl
5. Reindrift
6. Annen fauna
7. Flora og vegetasjon
8. Støy
9. Skyggekast og refleksblink
10. Annen arealbruk
11. Infrastruktur
12. Samfunnsmessige virkninger
13. Vindforhold og økonomi
14. Alternativ lokalisering
15. Oppfølgende undersøkelser
16. Metode og samarbeid

Alle punkter er vurdert. En viser i den forbindelse til saksutredningen. Kommunen har særlige merknader til følgende punkter i konsekvensutredningen/konsesjonssøknaden;

Til punkt 2 Friluftsliv og ferdsel

Forhold omkring turistvegen (RV889) kan en ikke se er tilstrekkelig utredet. Formannskapet i Måsøy har i sin høringsuttalelse til konsekvensutredningsprogrammet bla. uttalt; Rådet for nasjonale turistveger har på generelt grunnlagt uttalt at de ikke ønsker etablering av vindmøller på / langs de aktuelle strekningene. Kommunen forventer derfor at dette forholdet blir grundig vurdert i Konsekvensanalysen, herunder hvilke konsekvenser et eventuelt vindkraftanlegg vil ha i forhold til RV 889 som nasjonal turistveg. Formannskapet forventer at dette arbeidet skjer i tett dialog med styret i Nasjonale turistveger.

Det foreligger ingen referanser eller henvisninger på hva Rådet for nasjonale turistveger og/eller prosjektledelsen faktisk mener konkret i forhold til Vindkraftverket i Snefjord.

Det er i tilegg avdekket faktiske feilopplysninger i tekst og visualisering angående områdets bruk til småviltjakt. Utstrekningen av jaktområdet går ikke fra Saltfjellet og nordover, men fom en tenkt linje fom Saltfjellet i linje til og fom Guovdavarri og i linje tom Sauhamnnesset og nordover. Kartet i figur 20 må endres.

Til punkt 5 Reindrift

Dette kapitelet anses som godt utredet. Det man imidlertid savner er mer relevante forskningsresultater opp mot hva de faktiske konsekvensene for reindrifta blir. Det virker som om at det synses en del omkring akkurat dette temaet. Partene i dette tilfellet Reindrifta selv, utbygger og forskningsmiljøene bør utnytte muligheten til å gjennomføre en planlagt studie, for bruk i ettertiden, i et relevant område. Spesielt med tanke på tilsvarende etableringer i ettertiden.

Områdestyret for reindrift har behandlet saken i møte den 15.12.05 sak 58/05. De konkluderer med at konsekvensene blir store for reindrifta og områdestyret går imot at det blir gitt konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til Snefjord vindpark i Måsøy kommune.
Begrunnelsen er i hovedsak basert på områdets funksjon som kalvingsområde. I tillegg sier vedtaket at "En full utbygging" vil kreve store arealer og har et betydelig konfliktpotensiale. Et så stort prosjekt bør vurderes i forhold til folkeretten.

Ut i fra uttalelsen/vedtaket har reindrifta ikke uttalt seg til en begrenset utbygging, men tatt utgangspunkt i hele området. Dette anser en for å være uheldig.

Reindriftas betydning i området anses å ha liten samfunnsmessig betydning for Måsøy kommune sett i forhold til ringvirkningene av en vindkraftutbygging.

Til punkt 10 Annen arealbruk

Temaet Annen arealbruk er ikke utredet spesielt. Det fremgår ikke noen annet av dokumentasjonen enn at man i Søknadens kap 2.2 har gitt noen generelle antydninger om hva andre statlige interesser; Forsvar, Kystverket, Forholdet til luftfarten mener om tiltaket. En antar at de fleste forhold vil bli berørt i i løpet av høringsperioden. I tillegg regner en med at forholdene vil bli avklart i forbindelse med reguleringsplanarbeidet på et senere tidspunkt.

Til punkt 12 Samfunnsmessige virkninger og punkt 15 Oppfølgende undersøkelser.

Når det gjelder forhold omkring mulig forurensing i anleggs- og driftsfasen må det utredes mulige påvirkninger på nedslagsfelt og vannkilde til Snefjord vannverk. Så langt en kjenner til vil større deler av adkomstveien til en fremtidig vindpark sansynligvis gå like i nærheten av hovedvannkilden og videre avskjære hele nedslagsfeltet. I tilegg er det sansynlig at inntil 10 vindmøllepunkter vil bli liggende innenfor nedslagsfeltet. Med bakgrunn i overstående er det overveiende fare for at vannkilden kan bli forurenset. Det bør legges til rette for at dette temat må omhandles som en del av utredningen eller som en tilleggsutredning. Alt. Som en del av prosessen ved behandlingen av en reguleringsplan. I tillegg må det utredes virkning på TV og radiosignaler og annen kommunikasjon i området.


Måsøy kommunestyre er ut i fra en totalvurdering, av den oppfatning at konsekvensutredningen blir godkjent, og at det gis konsesjon til etablering av vidkraftverk som omsøkt, forutsatt følgende;

•At sikkerhet omkring nedslagsfelt for vannverk og vannkilder ivaretas, slik at Snefjord vannverk ikke blir påvirket i negativ retning.

•At befolkningen i området sikres tilfredstillende forhold for radio- og TV-signaler og annen kommunikasjon.

•At en utbygging retter seg etter de kommentarer og innspill som blir gitt angående RV889 som nasjonal turistveg.

•At de kommentarer og vurderinger som ellers er gjort i selve saksutredningen tas hensyn til i størst mulig grad.

Skjema