St. Hans i Måsøy

St. Hans - og nå har sola snudd

Slik ønsker vi at St. Hans-kvelden skal være:
Lummer og regnfri – og stilla slik at røyken fra bålet stiger rett til værs i en endeløs strek mest til himmels. Småbåra skvulper inn mot fjære-steinene og klukker på en godmodig måte. Lukt av sommerfjæra blander seg med lukt av bålet – natta er endeløst lys med ei herlig midnattsol. Hav og himmel går i ett – og en og annen terne stuper i sjøen og sender sine sommernatt-skrik ut i stillheten.

St. Hans-tradisjoner.

Jonsok-feiringen bygger egentlig på to ulike tradisjoner:

  1. Markering av sommersolhverv (som egentlig er den 21. juni) – når sola er på sitt høyeste. De flesste skikkene rundt feiringen er knyttet til vern om grøderikdom – vern av livet og skaping av liv. Herav kommer også tradisjonene med ”liksom-bryllup” der barn staser seg til som brud og brudgom og gjennomfører bryllupsritualet. St. Hans er også en ”varsel-tid”: Plukker du viltvoksende sommerblomster og legger dem under hodeputen din, vil du i søvnen se ansiktet til den som du skal dele livet med.
  2. Den andre tradisjonen bygger på markeringen av Johannes døperen sin fødselsdag som man ”valgte å legge” et halvt år før fødselsdagen til Jesus. Dette ble gjort for å fordrive de hedenske feiringen knyttet til sommersolhverv. Både St. Hans og Jonsok skriver seg fra navnet Johannes.

Skal vi kåre noen vinner i denne kampen, må vi vel si at det er midtsommer og solsnu som står i forgrunnen for markeringa – men navnet på dagen er fortsatt fra den religiøse tradisjonen.

 

St. Hans-bålet.

Over hele landet er det vanlig å tende St. Hans-bål – gjerne på høytliggende steder. Dette er en gammel germansk tradisjon. Ilden er hellig og virker rensende (som skjærsilden man skulle igjennom etter døden før himmelriket) – og i hedensk tid hørte sol- og ildtilbeding sammen. Tradisjoner om å bygge størst mulig jonsok-bål, lever ennå mange steder. Om kvelden skal bålene tendes og helst brenne til neste morgen. Barn, unge, voksne og gamle samler seg rundt bålet – og trekkspillmusikk og dans er ofte et naturlig tilbehør.

 

Med ønske til alle i Måsøy kommune: Ha en fin St. Hans-feiring!

 

Tekst og bilder: John Strand

 

1_700x525
I midtsommerstilla
2_700x525
Fra Gavelen
3_700x525
Fra Selvika
4_700x525
I Hamnedalen
5_700x525
Fra Ryggefjorden
6_700x522
Løvetann og jonsokblomst – ta med deg noen og legg dem under hodeputa

Skjema